5. maj. 2024
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Forskelsbehandlingen af prins Henrik og dronning Mary var ikke bevidst

Daværende kronprinsesse Mary med sin svigerfar prins Henrik i Vietnam i 2009.
Daværende kronprinsesse Mary med sin svigerfar prins Henrik i Vietnam i 2009.
Arkivfoto: Hanne Juul
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Hvorfor blev prins Henrik i sin tid "omdøbt" fra Henri til Henrik? Og hvorfor bliver vores dejlige dronning Marys navn udtalt på engelsk, når hun nu er dansk? Jeg ved godt, det lyder mere moderne på engelsk, og vi alle kan udtale navnet, men vi kunne vel også alle have sagt Henri?
Mange hilsner fra
Helle S.

Kære Helle S.
Jeg har aldrig læst eller hørt, at der blev truffet en formel beslutning om at fordanske den franske greves navn, da han blev gift med den danske tronfølger. Det skete som en naturlig konsekvens af tiden i 1960'erne, hvor globaliseringen endnu ikke var nået til Danmark. Spørgsmålet var ikke til debat. Han blev blot kaldt Henrik i alle sammenhænge, for nu skulle han jo være dansk. Privat kaldte hans hustru ham imidlertid Henri, for der blev talt ligeså meget fransk som dansk i hjemmet. Lige så fremmed, som det var at kalde Henrik for Henri i 1960'erne, ligeså fremmed virkede det øjensynligt at udtale Marys navn på dansk og ikke engelsk, da hun blev et kendt ansigt i 2002. Danmark var, som antydet, blevet internationaliseret i de 40 år, der var gået siden Henriks ankomst til landet. Verden var blevet mindre, og vi danskere havde vænnet os til navne fra alle dele af verden – og især engelsk var blevet mange danskeres andetsprog. Min analyse er med andre ord, at forskelsbehandlingen af Henrik og Mary ikke var bevidst eller forankret i en royal tradition, men snarere et resultat af en dansk kultur i forandring og altså af et skifte i danskernes udsyn og selvforståelse. Øverst ses daværende kronprinsesse Mary med sin svigerfar prins Henrik i Vietnam i 2009.
Mange hilsner
Jon Bloch Skipper

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: