30. jul. 2011
Af af Trine Larsen

Naser Khader: Jeg fortryder intet

Naser Khader
Naser Khader
Foto: Lars Laursen
Naser Khader lægger ikke skjul på, at savnet af børnene i hverdagen er stort, og at skilsmissen har været hård. At det var ekstra svært pludselig at stå alene midt i hans livs værste personlige krise.

- I den periode var jeg simpelthen ikke mig selv og gjorde og sagde ting, jeg ellers ikke ville gøre normalt. Jeg skal bestemt ikke sidde og klynke, for selv om jeg har været i dyb krise, så synes jeg også, at man kommer klogere og mere styrket ud af svære situationer. Man bliver klogere på sig selv og ens medmennesker. Men det har ikke været nemt, siger Naser Khader, der siden Muhammed-krisen i 2005 har oplevet gentagne trusler på livet. Derfor lever han i et usynligt fængsel og bliver passet på af PET, Politiets Efterretningstjeneste.

- Jeg var i så dyb en personlig krise, at jeg slet ikke kunne se ud over mig selv. Jeg glemte alle dem, der støttede mig og partiet, og som jeg skuffede frygteligt. Det nager mig stadig, at jeg aldrig fik sagt undskyld til dem. Men jeg kunne ikke overskue det dengang.

- Prøv at beskrive, hvordan du selv oplevede din krise?

- Det var som én lang nedtur. Med depression, der krævede psykologhjælp og en periode på lykkepiller. Og dét tærede alt for meget på familielivet og endte med, at Bente og jeg gik fra hinanden. Jeg plejer at sige, at først gik vælgerne, så vennerne og så konen, siger Naser og beviser, at han stadig har humoren i behold.

- Når du ser tilbage, fortryder du så, at ...

- Jeg fortryder ingenting! Slet ikke. Jeg ville fortryde, hvis jeg ikke gjorde de ting, jeg gør. Jeg er politiker, fordi jeg tror på, at jeg kan være med til at gøre en forskel. Vi lever i verdens bedste demokrati, og det skal vi værne om.

- Men for dig kan det være med livet som indsats?

- Ja, men sådan er det så. Jeg har min grundlovssikrede ret til at sige, hvad jeg mener. Jeg lever i et land med ytringsfrihed, og den vil jeg bruge uden, at jeg skal sidde her og konsekvensberegne mine udtalelser. For jeg er født i ufrihed, hvor man ikke måtte sige, hvad man mente, og sagde man det, så blev man straffet. Derfor er ytringsfrihed så vigtig for mig.

Læs mere om: