12. okt. 2017
Af John Lautrup

Flemming Toft: Ricardo krævede mig fyret

Flemming Toft
Flemming Toft
Foto: Hanne Juul
Flemming Toft fortæller i sin biografi "Hutlihut" om sit anstrengte forhold til fodboldlandstræner Richard Møller Nielsen. De nåede dog at forsone sig, inden "Ricardo" døde i 2014.

Flemming Toft fylder 69 år i dag og fejrer det med udgivelsen af sin biografi "Hutlihut".

Titlen er fodboldkommentatorens berømte udbrud, da Kim Wilfort scorede til 2-0 og sikrede EM-sejren mod Tyskland på Ullevi Stadion i Göteborg i 1992.

En triumf, som Flemming Toft efterfølgende kommenterede i et avisinterview på en måde, som gjorde den ærekære landstræner, Richard Møller Nielsen, stiktosset.

Helt urimeligt i Flemming Tofts øjne, for han havde rost "Ricardo" i høje toner, men også nævnt en detalje i taktikken, som gik landstræneren for nær. Så nær, at han indledte en årelang krig mod Flemming Toft. Richard Møller Nielsen gik til hans chefer på TV2 og krævede ham fyret.

Han nægtede at tale med ham til pressemøder og truede ham på et tidspunkt sågår med at at smide ham i en swimmingpool. De vekslede ikke et ord i mere end 10 år.

Heldigvis nåede de til en forsoning, inden den tidligere landstræner døde i 2014.

Flemming Toft havde i 2005 skrevet om EM-sejren i et kapitel i kulturminister Brian Mikkelsens kanon om de største, danske idrætspræstationer. Da Richard Møller Nielsen læste kapitlet, sendte han et takkebrev til Toft. Og i forbindelse med 20-års jubilæet for EM-sejren i 2012 skulle Flemming Toft skrive en bog om bedriften og bad om et interview med Richard Møller Nielsen. Denne inviterede ham hjem til Kerteminde, og de to gamle fjernder fik et par hyggelige timer sammen.

- Og sådan var hele min historie med Richard Møller, som jeg aldrig har fortalt fra ende til anden før. Det var sådan, den var. Fra min side af mikrofonen. Jeg er ikke et synderligt sentimentalt menneske. Jo, til tider med hensyn til mine børn og børnebørn. Ikke når det handler om sport. Min historie med Richard Møller har fyldt noget hos mig i en årrække, fordi han var manden med det største job i dansk idræt, fordi han var manden bag det største resultat i dansk idrætshistorie, og fordi jeg fulgte hele fortællingen fra tætteste TV-hold. Vores indbyrdes konflikt har ikke tynget mig, for jeg er også et professionelt menneske, men den blev afsluttet på et personligt plan ude konkrete ord i en slags faglig indforståethed, forklarer Flemming Toft i "Hutlihut".

Læs mere om: