19. okt. 2023
Af Ulrik Ulriksen

Kynisk danskers barske dom sendte David Beckham ud i depression

David Beckham
David Beckham
Foto: Tim Nwachukwu/AFP/Ritzau Scanpix
Det blev for David Beckham indledningen på en periode med trusler og depression, da en iskold dansker gav ham en fodboldmæssig dødsdom under VM-slutrunden i 1998.

Mange fodboldelskere føler, at den engelske stjerne og landsholdsprofil David Beckham kun skulle have haft gult kort, en advarsel, for sin berømte hævnaktion under VM-slutrunden i Frankrig i 1998.

Det var dog aldrig på tale med gult, for en iskold og kynisk dansker viste med det samme Beckham det røde kort, en udvisning, efter den særlige forseelse.

Et lille, dumt tjat med foden blev fortolket robotagtigt efter reglerne, men uden fornemmelse for en fodboldkamps helt specielle nuancer.

Dermed blev cocktailen bestående af en voldsom tackling fra Argentinas Diego Simeone, et lille løft med benet fra Englands Beckham og en resolut beslutning fra den danske dommer Kim Milton Nielsen til en af VM-historiens mest omtalte episoder.

De tre ingredienser skabte således i 1998 en decideret sprængfarlig atmosfære ved 1/8-finalen ved VM i Frankrig.

Dramatisk højdepunkt i dokumentar om Beckham

Den situation og det, der fulgte, er et af de dramatiske højdepunkter i den nye Netflix-dokumentar ”Beckham”.

Argentina og England havde spillet et brag af en første halvleg, og stillingen var 2-2, da den danske dommer Kim Milton Nielsen satte anden halvleg i gang.

Blot to minutter senere gik den argentinske midtbanespiller Diego Simeone urimelig hårdt i ryggen på David Beckham, der liggende på jorden kvitterede med et løftet ben, der sendte Simeone i græsset – argentineren indrømmer i Netflix-dokumentaren, at han spillede skuespil og fik det hele til at se meget værre ud, end det var.

Usympatisk og usportsligt? – måske …. men en del af spillet ifølge Simeone.

Danskeren gav David Beckham en ”VM-dødsdom”

Kampens danske dommer, der stod mindre end to meter fra episoden, blev narret af argentinerens falske fald og løftede først et gult kort til Simeone for den voldsomme tackling og efterfølgende et direkte rødt kort til David Beckham for hævnaktionen.

Milton Nielsen faldt simpelthen pladask for Simeones skuespil, der som hovedformål havde at få Beckham smidt af banen og det engelske landshold reduceret til 10 mand mod Argentinas 11.

Diego Simeone
Diego Simeone
Foto: Isabel Infantes/Reuters/Ritzau Scanpix

Selv om Kim Milton Nielsen godt kan forstå englændernes og mange andres frustration over det røde kort, er han mange år efter episoden stadig ikke i tvivl om, at David Beckhams forseelse var til den ultimative straf.

– Det er da helt sikkert ikke det største røde kort. Men det er bare utilgiveligt, for det er en sort-hvid-afgørelse. Den er ikke til diskussion, siger Kim Milton Nielsen til TV 2 SPORT.

Kim Milton Nielsen og David Beckham
Kim Milton Nielsen og David Beckham

Kampen endte 2-2, og England, der var blandt favoritterne til titlen, tabte den efterfølgende straffesparkkonkurrence og røg dermed ud af VM-turneringen.

Fik dødstrusler og gik ned med flaget

I England hungrede mange med bitterhed i blodet efter at finde en syndebuk, og medierne kastede sig over den på det tidspunkt 23-årige David Beckham med overskrifter som ”Du er en joke, Beckham” og ”Ti modige løver og én dum dreng”.

Efterfølgende fik David Beckham dødstrusler og blev kaldt ”Englands fjende nummer ét”, hvilket Netflix-dokumentaren ”Beckham” skildrer stærkt.

David Beckham kom dog efter en tid med depression tilbage på fornem vis og nåede at vinde alt med sin klub Manchester United, ligesom han kom tilbage på landsholdet, hvor han nåede 115 landskampe – halvdelen som anfører – før han stillede støvlerne på hylden i 2013.

Rødt kort i Vild med dans

Apropos kort – David Beckham, 48, ville i dag nok gerne erkende, at han ikke er på julekort med Danmarks Kim Milton Nielsen, men han har i øvrigt holdt lav profil med offentlig kritik af danskerens kontroversielle røde kort i det historiske VM-drama mellem England og Argentina.

Milton Nielsen havde overordnet en flot international karriere som fodbolddommer, mens han fik det røde kort af dommerne og seerne som den allerførste i Vild med dans-sæsonen 2005 – Kim dannede par med Ann Wilson.

Kim MIlton NIelsen og Ann Wilson
Kim MIlton NIelsen og Ann Wilson
Foto: Aller Foto

Læs mere om: