1. sep. 2013
Af Jan Bergman

De kongelige sommertogter, historisk set

Kongeskibet Dannebrog
Kongeskibet Dannebrog
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Mandag den 2. september tager regentparret hul på anden del af årets sommertogt. Få her en historisk forståelse af sommertogtet.

De årlige sommertogter med Kongeskibet Dannebrog er en forlængelse af en efterhånden lang tradition, som går tilbage til Christian 10., der som den første konge gjorde årlige togter i danske farvande til en fast del af sit program.

Sejladsen med det nuværende kongeskib, som blev taget i brug i maj 1932, har således i 80 år været en stående del af den kongelige families aktiviteter i sommerhalvåret. Den eneste afbrydelse har været de fem år under den tyske besættelse 1940-45, hvor skibet var lagt op i Københavns Havn.

Kongeskibet har spillet en vigtig rolle i synliggørelsen af monarkiet i hele landet ved bogstaveligt talt at gøre det muligt for monarken og den kongelige familie at lægge til i talrige danske havnebyer, hvorfra der kan skabes en direkte kontakt til den lokale befolkning.

Kongeskibet benyttes desuden, når Regentparret aflægger besøg i Grønland og på Færøerne. Senest har Regentparret besøgt Grønland i 2011 og Færøerne i 2010.

Læs mere om selve Kongeskibet Dannebrog på kongehusets hjemme – klik her!

Kilde: Kongehuset

Læs mere om: