11. dec. 2014
Af Malan Joensen

Svenske kongelige til Nobelmiddag: Det fik de at spise

Kronprinsesse Victoria ved Nobelbanketten 2014.
Kronprinsesse Victoria ved Nobelbanketten 2014.
Foto: AOP
Prins Carl Philips forlovede Sofia Hellqvist og prinsesse Madeleines mand Chris O’Neill var med for første gang.

Onsdag aften klokken lidt over syv gik den store Nobelbanket på Rådhuset i Stockholm i gang, og den svenske kongefamilie var med til at fejre Nobelpriserne og -modtagerne med en overdådig middag.

Kong Carl Gustaf, dronning Silvia, kronprinsesse Victoria, prins Daniel, prinsesse Madeleine, Chris O’Neill, prins Carl Philip og hans forlovede var med til at kaste glans over det traditionsrige arrangement, der går tilbage til 1901, og som sædvanlig var der sammensat en fantastisk menu med fokus på nordiske råvarer.

Se billeder af de mange flotte kjoler fra tidligere Nobelfester - klik her

Nobelprisens hjemmeside kan man se, at der til forret blev nydt en blomkålssuppe med mosaik af kongekrabbe, ærter og citronsyltet blomkål. Til hovedret blev der serveret krydderstegt højrebsfilet af kronhjort med gulerodsterrin, saltbagte gule rødbeder, røget perleløg, kartoffelpuré og vildtsky.

Til dessert var der mousse og sorbet af vilde korbær (en slags brombær, red.) fra Gotland og dertil safran panna cotta på en bund af brunet smør.

Af vine blev der serveret Champagne Taittinger Brut Réserve, Villa Cafaggio 2011, Chianti Classico og Calvet Réserve du Ciron 2010, Sauternes.

LÆS OGSÅ: Sofia Hellqvist og Chris O'Neill får debut ved Nobelfestlighederne

Chefkokkene bag den udsøgte menu er Klas Lindberg og Daniel Roos, og de har stået i spidsen for 43 kokke, der, ud over alle forberedelserne med prøvesmagninger og planlægning, har været i køkkenet i fire dage for at forberede middagen til de 1.300 indbudte gæster.

Læs mere om: