19. apr. 2012
Af af Mia Qvist Scheelsbeck

Livsstil: Sådan bliver du fyret efter reglerne

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/marts/sadanbliverdufyretefterreglerne.jpg
Arkivfoto: AOP
Der skal nogle særlige omstændigheder til, før en fyring er berettiget. Læs her hvornår

Det er krisetider, der er mange arbejdsløse, og virksomheder er nødt til at skære ned. Det er ikke særligt attraktive omstændigheder, og det kan måske gøre både offentlige og private ansatte lidt nervøse for deres situation.

Men hvad skal der egentlig til, før en fyring er berettiget, og hvordan kan du sikre din økonomi inden?

Karen Wung-Sung, der er advokatfuldmægtig ved ADVODAN Holbæk, forklarer, at der er flere omstændigheder omkring en fyring, der skal være på plads, før den er berettiget.

- Typisk kan en afskedigelse ske, hvis arbejdsgiveren foretager en omstrukturering og er nødt til at lukke en afdeling ned. Så er der tale om en saglig relevant beslutning i forhold til fyringen. Det, der er det centrale, er, at virksomheden er nødt til at have en grund, forklarer Karen Wung-Sung.

Kræver en skriftlig advarsel
En virksomhed kan eksempelvis ikke fyre med en begrundelse om, at du ikke udfører dit arbejde godt nok. Der skal nemlig en advarsel til, før det kan ske.

- Virksomheden kan give en skriftlig advarsel, og den skal være meget konkret. Der skal være opsat performancemål, og der skal være en frist for, hvornår disse mål skal være opnået. Man skal have en mulighed for at forbedre sig, siger Karen Wung-Sung, der også påpeger, at der ikke skal være angivet, hvad en eventuel konsekvens af advarslen kan være.

Er der ikke udsendt en saglig advarsel, eller er der ikke andre saglige grunde til fyringen, er den uberettiget, og så kan du faktisk føre en sag mod virksomheden.

Vær forberedt på fyring
Når fyringen netop er sket på et usagligt grundlag, kan det være en fin idé at få juridisk hjælp.

- En advokat kan på baggrund af fyringen forhandle en godtgørelse. Det kan handle om økonomi, en fritstilling, ferie, pc og mobil, siger Karen Wung-Sung.

Hun råder i øvrigt til, at man altid er forberedt på, at man kan blive fyret, ved at være medlem af en a-kasse, og at man har kigget sin kontrakt så nøje igennem, at man er helt klar over sine rettigheder ved en fyring. Det kan være, at man ved en lønforhandling skal få forhandlet nogle ting hjem i kontrakten, som sikrer en bedre ved en fyring.

- Sørg også for at pleje dit netværk løbende. Sørg for at opdatere dit CV og LinkedIn-profil, for det er ofte, at der gennem ens netværk kan være en jobmulighed. Det er også en god idé at have en opsparing og i øvrigt sørge for at betale af på gæld, mens man har et job, lyder det fra Karen Wung-Sung.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Alive.