10. okt. 2012
Af af Kasper Skov Jensne, Newsdesk, Aller Media

Livsstil - Undgå skænderi - Sådan holder du hovedet koldt

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/livsstil-bokse-aop.jpg
Det er nyttesløst, hvis diskussionen mellem jer udvikler sig til et skænderi. Få en parterapeuts 10 bud på hvordan du holder hovedet koldt.

Når man er opsat på at overbevise et andet menneske om, at vedkommende tager fejl, kan diskussionen somme tider blive til et skænderi. Men hvis det sker, tager følelserne over for argumentationen og det kommer der ikke noget brugbart ud af - tværtimod.

Avisen Daily Mail har derfor bedt parterapeuten Sheri Jacobson om at komme med 10 råd til, hvordan man undgår, at det udvikler sig til et skænderi.

1. Hvor vred er du?

Tjek med dig selv, på en skala fra 1-10, hvor vred du er. Hvis dit vredesniveau ligger over syv, er der ingen grund til at starte en diskussion. Når du er så vred, kan du ikke argumentere rationelt. Derfor er det bedre at vente til senere.

2. Tag en dyb indånding

Ved at tage en dyb indånding fortæller du hjernen, at der ikke er noget at frygte. Derefter kan du begynde at tænke mere objektivt.

3. Er det så slemt?

Træd et skridt tilbage og overvej, om situationen virkelig er så slem, som du først har gjort den til.

4. Det handler ikke om at vinde

Husk, at en diskussion handler om at finde en løsning. Det er det fælles mål for alle parter. Hvis du bare kæmper for at få ret, bliver diskussionen formålsløs.

5. Pas på sproget

Bandeord kan ligge lige på tungen, når man er vred. Du kan let komme til at sige noget, du fortryder bagefter. Bandeord hjælper dig ikke med at opfylde diskussionens formål.

6. Afslappet kropssprog

Dit kropssprog bør ikke signalere fjendtlighed. Sænk skuldrene, hav åbne arme og gestikuler ikke for meget. Det er en fordel at sidde ned overfor den, du diskuterer med. Hvis det er en person, du har et tæt forhold til kan I sidde med hænderne nær hinanden.

7. Lyt til den anden

Din diskussionspartner skal tydeligt kunne se, at du er lyttende. Det giver dig tid til at tænke over, hvad du mener om sagen. Du får også ro til at overveje, hvordan du skal svare når du igen får ordet.

8. Tænk positivt

Sæt det, der bliver diskuteret i et positivt perspektiv. I stedet for at sige: "Jeg er ked af det, fordi du har glemt min fødselsdag' kan du sige: eg er ked af det, fordi du har glemt min fødselsdag. Du plejer at være på betænksom."

9. Lad fortid være fortid

Undgå at drage tidligere konflikter ind i diskussionen. Hav fokus på hvordan I løser uenighederne lige nu.

10. Erkend dine fejl

Diskussionen glider meget nemmere, hvis du kan erkende dine egne fejl og svagheder. Og det vil den anden part opfatte som en styrke.