12. feb. 2013
Af af Kasper Kankelborg

Historisk: Første nummer af BILLED-BLADET genoptrykkes

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/kongelige/nyheder/dronning-ingrid/fors1938.jpg
På torsdag får danskerne mulighed for at dykke ned i en tidslomme fra april 1938, hvor det allerførste nummer af BILLED-BLADET udgives i et ekstraordinært genoptryk.

Det sker i anledning af BILLED-BLADETs 75-års jubilæum, hvor det royale ugeblad i en række særtillæg og temaartikler deler dets kulturarv med danskerne.

Hvad drømte en ung Bodil Kjer om? Hvordan boede Greta Garbo? Og hvem var verdens bedst klædte kvinde i 1938? Det kan danskerne få svar på, når BILLED-BLADET på torsdag tager læserne 75 år tilbage i tiden til april 1938, hvor det allerførste nummer af BILLED-BLADET udkom.

- BILLED-BLADET har leveret nyheder om kendte og kongelige, billeder, reportager, fester og gæster til det danske folk i 75 år, og det er et helt stykke danmarkshistorie, man kan genopleve ved at gå igennem vores arkiver. Denne fantastiske fortælling og kulturarv vil vi i anledning af jubilæet gerne dele med vores læsere, hvor vi starter med at genoptrykke BILLED-BLADET nr. 1 fra 1938. Jeg håber, at danskerne finder det lige så spændende som os at hoppe tilbage i tiden og genopleve, hvordan verdenen så ud dengang, fortæller BILLED-BLADETs chefredaktør Annemette Krakau.

BILLED-BLADET nr. 1 beskriver verdenen i billeder og omhandler alt fra mode til kendisser, over europæisk militær til sport og dyr. Genoptrykket udgives på autentisk papir og så tæt på originalen som muligt, og det er første gang i BILLED-BLADETs 75 års historie, at det allerførste nummer bliver tilgængeligt for ugebladets læsere.

Inspireret af amerikanske LOOK

Det første nummer af BILLED-BLADET udkom den 5. april 1938 under sloganet "Alverden for 25 øre" med en ung kronprinsesse Ingrid på forsiden. Forbilledet var det succesfulde amerikanske billedbårne magasin LOOK fra 1937, der med sine mange billeder og korte tekster var banebrydende inden for sit felt.

De danske læsere var heldigvis også vilde med BILLED-BLADET, da det udkom, og i Det Berlingske Officins personaleblad i Pilestræde skrev man, at "Det første Nummer fik en Start, der overtraf selv de dristigste Forventninger", og "at der allerede samme Dag kunne meldes udsolgt fra Distributionen".

Det første nummer af BILLED-BLADET var på 32 sider, kostede 25 øre og blev solgt i et rekordstort antal på 111.000 eksemplarer.

75 år med de kendte og kongelige

Den første forside fra 1938, der havde kronprinsesse Ingrid på forsiden, illustrerede allerede dengang den nære tilknytning til kongehuset, og igennem 75 år har BILLED-BLADET sat en ære i at komme først med nyheder om de kendte og kongelige.

F.eks. var det den overvældende interesse for den nyforlovede prinsesse Alexandra, der indirekte var årsag til, at BILLED-BLADET i 1995 fik tilnavnet "Danmarks Royale Ugeblad". Det var også BILLED-BLADET, der i 2001 fandt frem til kronprins Frederiks hemmelige kæreste Mary Donaldson i Australien. Og i marts 2006 kunne BILLED-BLADET atter identificere en kommende prinsesse i Genève, hvor en venlig og imødekommende Marie Cavallier gav sit første interview til dansk presse.

Genoptrykket af BILLED-BLADET nr. 1 fra 1938 udkommer torsdag den 14. februar 2013 og følger med ved samtidig køb af BILLED-BLADET nr. 7 2013.

Læs mere om: