"Min barndom i helvede" vinder landets største TV-pris

Lisbeth Zornig Andersen og Mette Korsgaard
Lisbeth Zornig Andersen og Mette Korsgaard
Foto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
BILLED-BLADETs TV-GULD på 100.000 kroner, der fredag aften blev uddelt for 24. gang, går til den stærkt personlige fortælling om formand for Børnerådet Lisbeth Zornig Andersens barndom.

Landets største TV-pris på 100.000 kroner gik til ”Min Barndom i Helvede” af instruktør Mette Korsgaard for bedste danske dokumentarfilm vist på TV i 2012, og helt ekstraordinært var filmens hovedperson Lisbeth Zornig Andersen også til stede under prisuddelingen.

Den stærkt personlige fortælling skabe debat og chokerede hele Danmark, da den blev vist på DR1 i maj sidste år. Og for instruktør Mette Korsgaard var Lisbeth Zornig Andersens konfrontation med fortiden en historie, der var nødvendig at fortælle.

Dyster dokumentar skal belønnes

Vinderen af BILLEB-BLADETs TV-Guld for Årets bedste TV-dokumentar vælges af en komité, der består af filminstruktør Bille August, direktør Bent Fabricius-Bjerre, filminstruktør Søren Kragh-Jacobsen, filmproducent Per Holst, producer Mads Egmont Christensen, skuespiller Cecilie Stenspil, executive producer Karen Boel Thomsen, cand. mag. Preben Wilhjelm, forfatter Sara Blædel, advokat Johan Schlüter og chefredaktør Annemette Krakau.

- Igen i år har vi til BILLED-BLADETs TV-GULD være begavet med et meget stærkt, men også meget forskelligt felt. Mette Korsgaard har skabt en på én gang rørende, spændende og dyster dokumentar om Lisbeth Zornig Andersens forfærdelige barndom og har meget overbevisende indfanget konfrontationerne i hendes søgen efter svar. Filmen gør et meget stærkt indtryk, og udover at chokere og skabe debat, er det en bekræftelse af livets muligheder – uanset næsten umulige odds, fortæller BILLED-BLADETs chefredaktør og komitémedlem Annemette Krakau.

Udover min ”Barndom i Helvede” var ”Putins Kys” (DR2), ”Pigen der ikke ville dø” (DR1), ”Adoptionens pris” (TV 2) og ”Hvorfor fattigdom? Kvinder med power” (DR2) også nomineret til BILLED-BLADETs TV-GULD. Prisen er blevet uddelt siden 1989, og formålet er at støtte produktionen af danske dokumentarprogrammer, der bygger på kvalitet, engagement og professionalisme. Sammen med de 100.000 kroner modtager vinderen en statuette skabt af kunstneren Flemming Rodian.

Sidste år gik BILLED-BLADETS TV-Guld til instruktøren Janus Metz for den anmelderroste og debatskabende Armadillo, der på dramatisk vis skildrer unge danske soldaters indsats i Afghanistan. Armadillo, der blev vist sidste år på TV 2, solgte derudover godt 118.000 biografbilletter og vandt flere internationale filmpriser. Armadillo blev produceret af Sara Stockmann og Ronnie Fridthjof fra Fridthjof Film.

Udover dokumentarprisen er der til BILLED-BLADETs TV-GULD også blevet uddelt priser for årets bedste TV-værter og TV-program:

Ibi Støving (TV 2) blev årets kvindelige TV-vært
Mikkel Beha Erichsen (TV 2) blev årets mandlige TV-vært
Thomas Skov Gaardsvig (DR) blev årets stjerneskud
Vild med dans (TV 2) blev årets TV-program

Hele BILLED-BLADETs TV-GULD-fest, prisvinderne, alle gæsterne, de flotte gallakjoler og nattefesten kan ses i BILLED-BLADET, der udkommer på tirsdag den 7. maj.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden