Mandag, 5. januar 2015 - af af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog

Anne-Mette Rasmussen: Jeg har aldrig hængt mig i titler

Anne-Mette Rasmussen.
Anne-Mette Rasmussen.
Arkivfoto: Martin Høien/BILLED-BLADET
Anne-Mette Rasmussen har gennem årene både været kendt som statsministerfruen, generalsekretærfruen og som forførende danser i "Vild med dans".

Efter otte år som statsministerfrue og fem år som hustru til Natos generalsekretær er Anne-Mette Rasmussen forhenværende både det ene og det andet.

Og spørgsmålet er om det er en lettelse eller måske det modsatte for hende, men det trækker hun blot på skuldrene over:

– Hør her, jeg har aldrig hængt mig i titler. Jeg tænker ikke: Åh nej, nu er jeg ikke dét eller dét mere. Jeg er bare mig selv, lige meget hvad jeg laver. Sådan møder jeg også andre mennesker.

– Nogle gange er jeg gået direkte fra sandkassen videre til en præsident eller en dronning. Men når man er den, man er, uanset hvem man møder, gør det, at man kan se præsidenter og dronninger som mennesker i stedet for kun som præsidenter eller dronninger. Og det er faktisk en meget rarere måde at møde folk på, siger hun i denne uges SØNDAG.

Blev gift som 19-årig

Anne-Mette Rasmussen har sprunget ud i lidt af hvert igennem sit liv, blandt andet er hun sprunget ud i: At gifte sig som 19-årig. Blive mor som 21-årig og i en alder af 25 at være mor til tre. Som hun så i øvrigt stod alene med hjemme i Skals i Jylland, mens hendes mand, der blev valgt ind i Folketinget en måned efter, at de var blevet gift, arbejdede på Christiansborg tre hverdage om ugen.

Men var det ikke hårdt at klare det alene? Og hun svarer gerne, som hun gør nu:

– Nej, for sådan havde vi jo bare indrettet vores liv. Jeg synes aldrig, det har været svært med tre børn, og så fik jeg fire dagplejebørn ind ad døren også.

– Jeg tænker også nogle gange, når jeg hører om nogen, der ikke engang kan klare at have ét barn: Okay, hvor svært kan det være? siger hun til SØNDAG.

I øvrigt var hun 40, da hun besluttede at uddanne sig til pædagog. Det var også at turde.

At turde livet

Så når hun står foran folk og holder foredrag om at turde, så handler det altså ikke bare om at turde stille op i "Vild med dans", men om at turde livet.

Det er også derfor, siger hun, at hun altid afslutter sine foredrag med et citat, hun har lånt fra den tidligere amerikanske præsident Abraham Lincoln.

– Et citat, som jeg har gjort til mit motto, siger hun, – og det lyder:  "It’s not the years in your life, that count, it’s the life in your years".

Hun løfter hovedet og ranker den ellers så ranke ryg lige en anelse mere og ser én i øjnene og tilføjer:

- Det er ret godt, ikke? Det er ikke årene i dit liv, der tæller, det gør derimod det liv, der er i dine år, siger hun til SØNDAG.

LÆS OGSÅ: Charlotte Bircow er færdig med at præstere

LÆS OGSÅ: Marie Louise Wille blev gift i Las Vegas uden Elvis

 

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden