23. maj. 2011
Af af Trine Larsen

Grevinde Alexandra på børnehjem: Børn har ret til kærlighed

Grevinde Alexandra
Grevinde Alexandra
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Grevinde Alexandra var tydeligt mærket efter besøget på et bulgarsk børnehjem.

At grevinde Alexandra har hjertet på rette sted og et usædvanlig godt tag på børn, viste hun med al tydelighed under sit besøg i sidste uge på et børnehjem i det nordvestlige Bulgarien.

For på børnehjemmet, hvor 55 børn i alderen 0-7 år bor permanent, formåede hun hurtigt at skabe kontakt til børnene, der ellers både er sky, indadvendte, bange for fremmede og uden lyst til menneskelig kontakt, fordi de ikke er vant til nærkontakt, knus, kram og kærlighed.

Men Alexandra har en helt speciel måde at omgås børn på, og selv om de ikke sprogligt kunne forstå hinanden, gav Alexandra ikke op. Flere gange så man grevinden helt nede på knæ i børnehøjde eller siddende på gulvet, hvor børnene legede, for at opnå kontakt til dem - og ikke mindst få dem til at give hende bare et lille smil.

- Det er hjerteskærende at se børn leve sådan, når man endda ved, at de ikke er forældreløse, men simpelthen forladt. Efterladt på børnehjem, fordi deres forældre er så fattige, at de ikke selv kan tage sig af dem, siger grevinde Alexandra.

Vil gøre en forskel

Det var Alexandras første besøg i Bulgarien, og selv om det kun varede 48 timer, var det uforglemmeligt.

- Det skal vi have ændret på. For alle ved, hvor vigtigt det er for børn at vokse op sammen med deres forældre og søskende. Dér, hvor der er omsorg og kærlighed, noget de ikke får på et børnehjem. Det så vi jo med al tydelighed, siger Alexandra og tilføjer:

- Jeg er sikker på, at de ansatte gør, hvad de kan, men der er ikke resurser nok til at give børnene omsorg og tryghed. Men forhåbentlig bliver UNICEF-centret i Vidin rollemodel for flere andre centre rundt omkring i Bulgarien, siger Alexandra og fortæller, at UNICEF sammen med myndighederne i Bulgarien arbejder for at få ændret holdningen blandt forældre, så landets 131 børnehjem inden for de næste 15 år kan blive lukket.

Læs mere om: