Torsdag, 8. juni 2023 — af Marianne Singer

Louise Iuel Albinus fra Valdemars slot rystet over nyt salg af slotsgenstande: Jeg er utrolig ked af det

Duddi
Louise Iuel Albinus og hendes søster Caroline Fleming.
Foto: Aller Media
Caroline Flemings søster, Louise Iuel Albinus ” Duddi”, og hendes familie kan konstatere, at en ny auktion med familiens arvestykker er på vej. Hun kalder det ”en tragedie”.

Det berørte Louise Iuel Albinus, kaldet ”Duddi”, dybt, da mere end 90 historiske genstande fra Valdemars slot i september blev sat på auktion hos Bruun Rasmussen.

Duddi
Duddi og hendes mand Nikolaj under auktionen i september.
Foto: Aller Media

Få måneder forinden, i april, havde hun købt sin søster, Caroline Fleming, ud af slottet på Tåsinge ved Svendborg, mens Carolines nu 19-årige søn Alexander overtog indboet efter at hans far, Rory Fleming, havde købt det.

Valdemars Slot
Valdemars slot.
Foto: Jesper Sunesen

Det var flere af disse arvestykker, som Duddi sammen med sin mand Nikolaj kæmpede for at købe tilbage på auktionen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det lykkedes dog kun delvist, fordi nogle af buddene var så høje, at de måtte opgive et køb.

Opslidende tid

Perioden omkring auktionen var en opslidende og stressende tid for Duddi og hendes familie, der på bedste vis prøver at bevare den kulturarv, slottet på Tåsinge repræsenterer.

Men nu er en ny auktion på vej, som Duddi og hendes familie har kunnet konstatere via Bruun Rasmussens auktionskatalog.

Grænseoverskridende

Denne gang er det historiske dokumenter, som er beviserne på arvingerne til søhelten Niels Juels tilhørsforhold til Valdemars slot og beviserne på familiens adelighed, der kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

- Hver en auktion, der har været, har været både grænseoverskridende, men også tragisk, fordi vi jo ikke har kunnet få oplyst, hvor de genstande, vi ikke har kunnet købe, er havnet. Nogle af tingene er røget ud over landets grænser, og det er jeg meget bange for kommer til at ske igen med de her gamle dokumenter, der har været en del af arkivet på Valdemars slot de sidste 400 år, forklarer en berørt Duddi til BILLED-BLADET.

- Det er jo dansk kulturarv og dermed vores alles kulturarv. Jeg føler, det er respektløst overfor vores families historie - en historisk tragedie, lyder det endvidere fra Duddi.

- Jeg forstår, at min nevø har ret til at sælge dem. Jeg er bare utrolig ked af ikke på noget tidspunkt at være blevet spurgt, om vi vil erhverve det tilbage. Fordi hvis det er kroner og ører det drejer sig om, skal man selvfølgelig betale, siger Duddi, der ikke kan komme på en forklaring på, hvorfor hun ikke er blevet spurgt, før de er kommet på auktion.

- Overhovedet ikke. Det ville gøre såret lidt nemmere at håndtere, hvis jeg kunne forstå, hvorfor det bliver gjort på den måde, men nej, jeg har ingen forklaring, siger Duddi og forklarer, at hendes søster Caroline Fleming ikke er interesseret i en dialog.

Valdemars Slot
Originalt håndskrevet skøde, opremsende den danske konges overdragelser til admiral Niels Juel, nemlig part i Valdemars Slots hovedgård, bøndergodset og patronatsretten til Landet Kirke. Blæk på pergament. Tekst på dansk. Dateret »paa Vores Kongelige Residentz udi Kiöbenhaffn dend 14 Martij Anno 1678«. Skødet er vurderet til 20.000-30.000 kroner.
Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner
Valdemars Slot
Originalt håndskrevet adelspatent, udstedt 12. september 1691 af kong Christian 5. for baron Schack von Brockdorff til Scheelenborg. Vurderet til 20.000-30.000 kroner.
Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner
Valdemars Slot
Originalt håndskrevet adelspatent, udstedt af kong Frederik 6. for Carl Juel til Valdemars Slot, der dermed blev adelig.
Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner

- Jeg synes, at det er meget trist, at hun ikke har respekt for kulturarven, fordi vi er opdraget ens, og jeg ved i hvert fald, hvad vores far (Niels Krabbe Iuel-Brockdorff, red.) ville ønske, forklarer hun endvidere til BILLED-BLADET.

Duddi
Duddi foran et maleri af hendes far, Niels Krabbe Iuel-Brockdorff, der døde i 2017.
Foto: Lars H. Laursen

Har en bøn

Duddi har en bøn til alle, der kunne have interesse i at byde.

-Min bøn til dem til dem i salen, er, at hvis de ser, jeg byder, om de så kan lade være. For så har vi en chance for at få tingene tilbage, hvor de hører til. De dokumenter hører til på arkivet på Valdemars slot og ikke nogen andre steder, lyder det indtrængende fra Duddi, der sidder med i salen, når dokumenterne kommer på auktion i Bredgade i København.

- Jeg håber, at jeg kan få lov til at købe det tilbage, som vi har på vores ønskeliste, så jeg sender englene ud den dag.

Auktionen finder sted den 14. juni hos Bruun Rasmussen i København.

BILLED-BLADET har været i kontakt med Caroline Flemings presserådgiver, som oplyser, at hun ingen kommentarer har til sagen.

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden