9. jun. 2023
Af Marianne Singer

Louise Iuel Albinus tager til genmæle i sag om forsvundet maleri: Dette er ikke korrekt

Duddi på Valdemars Slot. 
Duddi på Valdemars Slot.
Foto: Lars H. Laursen
Louise Iuel Albinus, kaldet Duddi, er ikke enig i det svar, som Bruun Rasmussen giver i sag om forsvundet maleri.

Fredag kommenterede Kasper Nielsen, vurderings- og salgsdirektør hos Bruun Rasmussen, på kritik fra Louise Iuel Albinus, kaldet Duddi, der er ejer af Valdemars slot på Tåsinge ved Svendborg.

Ifølge Duddi befinder et maleri af den tidligere hofmaler Pilo sig ikke længere på slottet, men til gengæld er det uretmæssigt anbragt på et eller andet lager hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Maleriet forestiller Anne Margrethe Juel, der i 1700-tallet var slotsfrue på godset, og er en af 14 genstande, som, ifølge en gammel klausul fra 1923, ikke kan fjernes fra Valdemars Slot så længe en efterkommer af Niels Juel ejer slottet, da de 14 genstande har høj historisk betydning for hele historien om slaget ved Køge Bugt og derved Danmarks historie, ifølge Louise Iuel Albinus.

Det er staten, der har forkøbsret til de 14 genstande, hvis der en dag ikke længere skulle bo efterkommere af Niels Juel-slægten på Valdemars Slot.

- Nu er det altså sådan, at jeg ejer Valdemars slot og derfor har ansvaret for de 14 genstande, herunder også maleriet af Anne Margrethe Juel, siger Duddi til BILLED-BLADET.

Maleriet blev fjernet sammen med andet af slottets indbo, som Rory Fleming købte og senere gav videre til sin og Caroline Flemings nu 19-årige søn Alexander.

Kasper Nielsen, vurderings- og salgsdirektør hos Bruun Rasmussen, siger til BILLED-BLADET, at Pilo-portrættet ejes af Alexander Fleming, og det undersøges lige nu, om Frederiksborgmuseet i Hillerød måske har forkøbsret til maleriet til at købe det fra Alexander, hvis de ønsker at bruge deres forkøbsret.

Men det mener Duddi ikke er korrekt.

- Det kan godt være, at Kasper Nielsen tror, at Alexander ejer portrættet. Det gør han ikke. Sagen er den, at Rory Fleming købte al indbo på Valdemars slot af min fars dødsbo. Men han kan ikke købe de 14 genstande, som staten har forkøbsret til. For han er ikke efterkommer af Juel-slægten. Genstandene skulle således have været tilbudt staten først. Og det blev de ikke. Maleriet hører ganske enkelt til på Valdemars slot, ifølge klausulen fra 1923, forklarer Duddi til BILLED-BLADET.

Læs mere om: