13. dec. 2011
Af af Thomas Flindt og Britta Bjerre/SØNDAG

Anne Sofie Espersen: Ovenpå efter fars død

Anne Sofie Espersen
Anne Sofie Espersen
Foto: AOP
Skuespillerinden Anne Sofie Espersen har rejst sig oven på skilsmissen og sin elskede fars død.

Det var ham, der straks satte sig ind i bilen og strøg til Aarhus i nattens mulm og mørke, da hun var blevet forladt og pludselig sad alene med et sønderknust hjerte og tre børn i et hus, som indtil for nogle timer siden havde dannet rammen om det, hun troede, var en kernefamilieidyl.

Det var ham, der sagde: »Nu kører vi hjem« og tog hende og børnene med tilbage til Hirtshals, hvor hendes mor stod i døren og tog imod. Men det var også ham, der en uge senere kørte hende og børnene tilbage, selv om hun hiksende af daglang gråd forsøgte at overbevise ham om, at det magtede hun slet, slet ikke.

Anne Sofie Espersen hed Byder til efternavn dengang i 2008. Hun var stadig gift med skuespillerkollegaen Søren Byder, men sammen var de altså ikke længere.

Heldigvis havde hun ham, sin far, Ole Peter Espersen, fiskeeksportøren fra Hirtshals. Han var der med al sin forstandige farmand-støtte. Men han er der til gengæld ikke mere. I juni i år døde han af kræft, 68 år gammel. Derfor, når Anne Sofie Espersen skal se tilbage på sit 2011, er det den sørgelige kendsgerning, »der lægger sig som et slør hen over det hele«, som hun siger.

- Men der er også noget dobbelt i det. For på den ene side er der sorgen og savnet, som jeg mærker hele tiden. Flere gange i timen faktisk. På den anden side føler jeg, at jeg netop i år er kommet meget tættere på det, jeg vil tro, er mig selv. Det føles som om, min far har givet mig et gear, som jeg først har fundet her i sorgen og savnet, fortæller hun til Søndag.

Læs mere om: