20. aug. 2014
Af af Britta Bjerre

Pernille Sams fandt sit middel mod stress

Pernille Sams
Pernille Sams
Foto: Jacob Ljørring
Pernille Sams, der er kendt fra boligprogrammet Liebhaverne, havde så travlt med sit job, at hun ikke havde tid til at være glad. I dag bruger hun meditation til at skabe balance i sit liv.

Rigtig mange danskere ser med, når ejendomsmægleren Pernille Sams i boligprogrammet Liebhaverne viser skønne boliger frem til potentielle købere.

Men selv om hun er glad for sit job, så har hun i en periode af sit liv oplevet, at arbejdet slugte det hele. Pernille Sams har prøvet at være der, hvor der ikke var godt at være.

Den periode i starten af 40’erne husker hun som nogle vanskelige år, hvor hun gik rundt med en følelse af ikke at være glad nok. Af at have alle mulige gode grunde til at være både glad og taknemlig over sit liv. Og alligevel ikke give sig tid til at standse op og nyde det.

– Livet leves jo som bekendt forlæns, men forstås baglæns, og der skulle altså nogle stressede år til, hvor jeg kørte mig selv for hårdt, før jeg fik øjnene op for, at der var en grund til, at jeg manglede glæden og taknemligheden i mit liv. Jeg havde ganske enkelt for travlt til at nå at være glad. Jeg nød ikke alle de skønne øjeblikke tilstrækkelig meget, siger hun til SØNDAG.

– Og sådan ønskede jeg ikke at fortsætte mit liv, tilføjer hun.

Efter diagnosen brystkræft har Charlotte Bircow besluttet, at det skal være slut med at skulle præstere. Alligevel har hun besluttet, at hun vil gennemføre en ironman. På søndag.dk fortæller hun hvorfor

Hvad gjorde hun så?

Hun kiggede sig om, forklarer hun. Kiggede indad og udad. Søgte inspiration i meditation, i healing og i den alternative verden generelt. Og fandt samtidig også tilbage til naturen, som hun lige fra barnsben har følt sig særligt allieret med.

– Jeg er en naturpige. Jeg er vokset op i Nordsjælland, tæt på Gribskov, og det præger mig. Det præger også mit valg af bolig og mit sommerhusvalg. Det er ude i naturen, jeg lader op. Det er dér, jeg synes, det er allerdejligst at være. Den skønhed, naturen rummer, stilheden, fuglene og dyrene, det er min inspiration, fortæller hun.

Pernille Højmark: Derfor spiser jeg lykkepiller. På søndag.dk fortæller hun, hvorfor hun har brug for antidepressiv medicin

Sommerhuset, som Pernille Sams købte for otte år siden ligger i Odsherred, og hun havde egentlig ikke regnet med at et sommerhus vil gøre den store forskel.

– Jeg er blevet overrasket over, hvor dejligt det er at have et sommerhus. Jeg troede, at når jeg bor så skønt og omgivet af naturen, som jeg gør i forvejen, ville jeg ikke have brug for et sommerhus. Men jeg havde brug for at kunne køre væk hjemmefra for at slippe følelsen af at være på arbejde altid. Her har jeg virkelig opdaget værdien ved at tage helt væk hjemmefra. Jeg elsker mit arbejde, og jeg har travlt og arbejder mange timer hver dag. Derfor skal jeg også kunne trække stikket ud indimellem. Og det kan jeg på en anden måde her, end hvis jeg er hjemme, hvor jeg kan se lige over på mit kontor, siger hun og tilføjer:

– Jeg er alt for pligtopfyldende og ikke god til at slippe mit arbejde. Men jeg er bedre til det, når jeg kommer herop. I samme øjeblik jeg lander her, falder jeg ned i et andet gear. Og det er godt for mig, siger hun.

3 øvelser der kan mindske stress. Få dem på søndag.dk

Balance i livet

Når Pernille Sams ser tilbage på årene i 40’erne, hvor stress og manglende glæde fyldte hendes hverdag, så er det ikke fordi hun i dag har ændret sin hverdag – i hvert fald ikke når det kommer til omfanget hendes arbejde.

– I dag arbejder jeg rent tidsmæssigt lige så meget som dengang, men på en anden måde. Jeg kan sagtens have alt for meget at lave, men bruger nu også tid på at lade mig selv op igen. Jeg har erkendt, at hvis jeg skal være god, er det vældig vigtigt for mig, at jeg holder mig selv i balance, siger hun og fortsætter:

– Jeg har brugt mange år på at sætte mig ind i spirituelle og alternative tankegange og videnskaber, som har inspireret mig på forskellig vis og alle grundlæggende har samme essens: At det gælder om balance. Mental og kropslig balance. Jeg føler mig i balance i dag, fordi jeg er bevidst om, at jeg har brug for kontrasterne. Jeg elsker for eksempel at være i København, elsker pulsen og at have travlt. Men jeg ved også, at jeg har brug for at komme tilbage til fred, ro og stilhed. For det er »balancen«, der gør, at jeg fungerer godt, siger Pernille Sams.

Læs mere om: