28. feb. 2013
Af af Alive.dk, Aller Media

Christian Bitz: Fem kilo kan ikke ses

Christian Bitz
Ernæringsekspert Christian Bitz.
Foto: AOP
Christian Bitz’ vægt svinger fem kilo og det lægger ingen mærke til, siger han. Fem kilo har måske en psykisk effekt for mange kvinder, men sundhedsmæssigt har det ikke den store betydning, siger ernæringseksperten.

Hvor meget betyder et vægttab på fem kilo for en normalvægtig, hvis vi kun kigger på fysikken? Næsten ingenting, siger ernæringsekspert Christian Bitz til FEMINA.

- Man vil måske kunne ane det lidt i ansigtet. Men i virkeligheden er fem kilo ikke noget, man rigtig kan se. Jeg svinger selv mellem 80 og 85 kilo, og det er der ingen, der kan se.

Ikke engang når han belærer os om sund kost og livsstil på morgen-tv, er der nogen, der studser over, hvis hans ansigt er blevet en lille smule rundere. De fem kilo har altså mere en psykisk effekt. Og det er ikke engang altid, fysikken har godt af, at man smider et par kilo. Tværtimod er det ifølge Bitz bedre at veje fire-fem kilo mere, end mange har lyst til. Undersøgelser fra bl.a. Japan og USA har vist, at personer, der har et BMI, som er lidt højere end det normalvægtige, lever længere.

- Forskerne ved faktisk ikke helt hvorfor, men det er sandsynligt, at de ekstra kilo giver et stærkere immunforsvar end hos undervægtige mennesker, forklarer han.

Du arbejder imod din krop

Selv hvis vi til evig tid droppede chokolade og flødeskumskager, er det ikke sikkert, vi ville se resultater, fortæller han. Når normalvægtige forsøger at tabe sig, arbejder de imod deres egen krop.

- Når man allerede ligger på sin naturlige vægt, vil kroppen stritte imod hele vejen. Det kammer over for mange mennesker, og det medfører konstant dårlig samvittighed. Man bliver ked af det og småstresset. Og for hvad? Et par kilo? Det er der slet ingen grund til at stresse sådan over, siger ernæringseksperten.

Der er altså en grund til, at de fem kilo føles, som om de har klistret sig fast med superlim. Men har Christian Bitz ret? Er de fem kilo overhovedet værd at tænke på?

Selvkritik er usundt

For rigtig manges vedkommende er svaret nej, mener psykolog Ditte Munch-Andersen. Særligt hvis vores eneste motivation er en utilfredshed med spejlbilledet, for så har vægttabet endnu dårligere odds.

- Det er usundt at tro, at man kan motivere sig selv med selvkritik. Vi ved, at det ikke fungerer. Men rigtig mange kvinder vil alligevel sige, at de motiverer sig selv til at komme ned og træne ved at sige, at deres lår er blevet store, eller at maven buler. Det går ud over selvværdet på sigt, forklarer hun.

Men hvis det stort set aldrig lykkes, og det kan være skidt for selvværdet, samtidig med at det ikke er fysisk nødvendigt - hvorfor er det så så svært at give slip på drømmen? Udfordringen er, at vi har vænnet os til, at vi kan lave om på os selv. Udseendet er blevet et personligt ansvar, fordi vi ikke længere behøver at ældes naturligt. Psykologen kalder det Madonna-syndromet.

- Det er en forholdsvis ny tankegang, at éns krop mere eller mindre kan se ud, som om den stadig er 30 år gammel, hvis man virkelig vil det, siger Ditte Munch-Andersen.

Udfordringen ændrer dog ikke på opfordringen fra både psykolog og ernæringsekspert: Overgiv dig og drop endegyldigt kampen mod de evige fem kilo! Det har både dit selvværd og din krop fortjent.

Læs mere om: