DEJLIGE GENSYN: Dirch Passer ville være fyldt 91 år

GALLERI: Dirch Passer

Dirch Passer ville kunne have fejret 91-års fødselsdag torsdag. BILLED-BLADET mindes ham med et dejligt galleri.

Torsdag, 18. maj 2017 - af Marie Krakau

Betegnelsen som en af Danmarks mest folkekære skuespillere er næppe en underdrivelse, når det gælder Drich Passer, som d. 18. maj ville være fyldt 91 år. Dirch medvirkede i løbet af sin karriere i næsten 100 film heriblandt "Charles Tante", "Baronessen fra Benzintanken" og "Dyrlægens plejebørn". 

Publikum grinede på både godt og ondt

Sammen med Kjeld Petersen dannede han i 1955 Kellerdirk Bros, som fik enorm succes bl.a. med sketchen "Skolekammerarter", der er blevet optaget i Kulturkanonen. 

Publikum elskede Kjeld og Dirch. Særligt Dirch og den magi, der omsværmede ham, stod teatrene og filmindustrien i kø for at få fat i en del af. Og Dirch havde svært ved at sige nej til rollerne i de fjollede komedier og morsomme revyer, selv om det, han virkelig længtes efter, var en seriøs rolle med dybde. 

Dette ønske blev opfyldt i 1961, da han spillede Lenny i "Mus og mænd" på Aveny Teatret. Desværre varede lykken kort. Publikum grinede, bare Dirch trådte ind på scenene, og han led et knæk, han ifølge venner aldrig kom sig over. 

Hele Danmarks Dirch

Efter fiaskoen i "Mus og mænd" holdt Dirch Passer sig til de komiske roller på både film og teater. Men efter Kjeld Petersens død i 1962 trak Dirch sig fra teatret og valgte at fokusere på filmen. I de fem år han var væk fra scenen, indspillede han mere end 15 film, hvoraf nogle er blandt hans mest kendte - deriblandt "Frøken Nitouche", "Sommer i Tyrol" og "Flådens friske fyre". 

NOSTALGI: Dirchs datter filmdebuterer som 0-årig

I 1967 vendte han tilbage til teatret, da han medvirkede i Cirkusrevyen, som han forblev en fast del af indtil 1974. Publikum forgudede ham og flokkedes til revyscenerne for at se hans komiske talent udfolde sig. 

D. 3. spetember 1980 døde Dirch Passer efter at være faldet om med hjertestop inden en forestilling i Tivolirevyen. Vi mindes Dirch og har samlet et galleri fyldt med dejlige minder fra hans liv. 

Du kan se galleriet over artiklen.