Det skal de kendte kvinder læse i ferien

Inger Støjberg, Sonja Richer og Mette Frederiksen er nogle af dem, som skal slappe af med en god bog
Inger Støjberg, Sonja Richer og Mette Frederiksen er nogle af dem, som skal slappe af med en god bog
Foto: BILLED-BLADET og AOP

Ferietid er lig med al tid i verden til at fordybe sig i en god bog, der griber, underholder og beriger. Her får du otte kvinders bud på deres læsefavoritter.

Søndag, 1. juli 2012 - af Gita Femhøj/IN

Mette Frederiksen, Beskæftigelsesminister (S)

- Jeg skal være i mit sommerhus på Møn det meste af min sommerferie. Mens ungerne løber rundt og leger, skal jeg hygge mig med gode bøger. Jeg har virkelig fået læst mange bøger i det sommerhus, her kobler jeg bare fra og glemmer alt om hverdagen. I år håber jeg, at jeg kan nå at genlæse 'En halv gul sol' af min afrikanske yndlingsforfatter Chimamanda Ngozi Adichie, men inden skal jeg have færdiggjort Erik Valeurs 'Det syvende barn'. En anden bog, som også står på min sommerlæseliste, er 'Baby Jane' af Sofi Oksanen. Jeg har tidligere læst flere af Sofi Oksanens bøger, og de kan varmt anbefales. Hun er en superspændende forfatterinde, der skriver om rigtigt vigtige emner, som eksempelvis kvindehandel.

Sonja Richter, Skuespiller

- Denne sommer skal jeg tilbringe i mit sommerhus. Sidste år optog jeg Simon Stahos kommende film i Irland, som jeg spiller en hovedrolle i, så jeg havde slet ikke tid til at nyde sommeren, passe min have eller at ligge i den. Det glæder jeg mig virkelig meget til. Jeg skal læse '... men voksen blev jeg aldrig Jørgen Reenberg - menneske og skuespiller' af Me Lund. Og 'Karen Blixens Breve fra Afrika'. Me Lunds bog om Jørgen Reenberg har været længe undervejs. Jeg har allerede smugkigget lidt i den, og jeg har svært ved at lade den ligge. Jørgen er ikke bare sjov, han er også en livsklog ældre herre, der har oplevet lidt af hvert. 'Karen Blixens Breve fra Afrika' har jeg aldrig fået læst, selvom jeg altid har haft den i min bogreol. Egentlig bryder jeg mig ikke om at læse bag om forfatteren, men Laura Bro, som jeg delte garderobe med, mens vi lavede 'Bliktrommen' på Betty Nansen Teatret, fortalte mig om den, og så kunne jeg ikke lade den ligge.

Inger Støjberg, Integrationsordfører (V)

- I min sommerferie skal jeg læse biografien 'Solisten' om Kim Larsen. Han har været en stor del af min barndom og ungdom, ligesom han sikkert har været en del af de fleste andre danskeres liv. Så jeg forventer, at det bliver en tur ned ad mindernes boulevard. Jeg har hørt at bogen, ud over at fortælle historien om Kim Larsens liv, også kommer ind på, hvor inspirationen til hans musik stammer fra, og det glæder jeg mig til at finde ud af. Derudover skal jeg læse Elizabeth Gilberts roman 'Eat, Pray, Love', som jeg har fået anbefalet af en god ven.

Susanne Staun, Krimiforfatter

- Jeg skal læse stakken af bøger, som jeg fejlagtigt troede, jeg løbende kunne nå at læse, og som nu har hobet sig op. Øverst ligger Suzanne Collins' 'The Hunger Games', skarpt forfulgt af Merete Pryds Helles 'Næsten Levende'. Helle har en dejlig ambitiøs måde at skrive på, og jeg har hørt, at hun denne gang byder på en meget interessant mordgåde, som jeg glæder mig til at løse. Amalie Smiths digte 'I civil' og Sørine Gotfredsens 'Den åndløse dansker' står også på listen over bøger, jeg ikke kan vente med at læse. Jeg er altid hjemme i min have om sommeren. Det er jo det eneste tidspunkt, Danmark er til at holde ud. Derfor glæder jeg mig ekstra meget til at stille min über-behagelige liggestol under æbletræet og fordybe mig.

Frederikke Hviid, Chefdesigner, Whiite

- I min sommerferie skal jeg læse 'Vrede er mit mellemnavn', som er Lisbeth Zornigs erindringer. Hun er en stærk kvinde og en mønsterbryder, der trods sin forfærdelige opvækst er til stor inspiration for mange. Jeg skal også læse Rona Jaffes roman 'The Best of Everything'. Den handler om unge smarte kvinder i 50´ernes New York og er romanen, som inspirerede skaberne bag tv-serien 'Mad Men'. Sidst, men ikke mindst skal jeg læse 'Spis din have' af Signe Wenneberg. Jeg er egentlig Københavner, men er nu flyttet lidt uden for byen. Indtil videre har vi istandsat huset, men denne sommer skal vi i gang med haven. Bogen handler om urban gardening, høns, bæredygtighed, kompost og meget andet spændende. Ud over at nyde den danske sommer skal jeg også til Portugal med familien. Vi har lejet et yndigt hus ved vandet i byen Cascais nær Lissabon. Jeg tænker, at jeg skal ligge under en parasol og læse bøger.

Luna Christofi, Sportsjournalist

- Jeg skal tilbringe sommerferien i Cádiz-provinsen i sydvest-Spanien ved en dejlig strand, La Barrosa. I juni måned er der stadig fredeligt, og der er masser af gode læsesteder ved havet. Derudover skal jeg til Sønderjylland for at besøge familien. Der er en kæmpe have med flere terrasser, som er oplagte læsesteder. Der skal jeg læse Karl Ove Knausgårds to sidste bind af 'Min Kamp'. Jeg har allerede læst de første fire og mangler nu bind fem og seks. Knausgårds bøger har bjergtaget mig fuldkomment. Det er noget af det mest fascinerende, jeg har læst i årevis. Så velskrevet, så vovet og så hudløst. Fra første til sidste side holder jeg vejret. Måske starter jeg, allerede før sommerferien går i gang. Bagefter skal jeg læse den seneste roman af Maruja Torres' 'Si n entrañas', som netop er udkommet. Hun er min spanske yndlingsforfatter. Maruja Torres' stil er præget af charmerende spansk/catalansk ironi, og hun er helt sin egen.

Siri Haugbøl, Ejer af smykkefirmaet Carré

- Jeg har lige bestilt en trilogi af Malcolm Gladwell på Amazon.com, der hedder 'Malcolm Gladwell Illustrated'. Bøgerne er illustrerede anekdoter, der beskæftiger sig med succes, intuition og genibegrebet. Det, at samlingen både består af kortfattede historier og er illustreret, gør den sommerferie-venlig. Jeg foretrækker Danmark om sommeren. Vi har en grund i Rågeleje, hvor Susan Himmelblå står (Kim Larsens cirkusvogn). Den trænger til selskab.

 

Gitte Ørskou, Museumsdirektør, KUNSTEN i Ålborg

- Jeg skal læse Haruki Murakamis '1Q84', bog 1 og bog 2. Med Murakami glæder jeg mig på samme måde, som man glæder sig til en god flaske vin, der har ligget og lagret, til den er helt perfekt. Jeg har haft bøgerne siden oktober 2011, men jeg vil først dykke ned i dem, når jeg virkelig kan forsvinde ind i Murakamis bevægende virkelighed. Jeg skal også læse Jens Blendstrup og Lars Gundersens 'Berlin - Øjenvidnevariationer'. Blendstrup er for mig en af de mest originale danske forfattere. Ligesom Murakami kan han med sproget bringe én ind i en helt anden virkelighed med sin helt egen logik. Sammen med familien skal jeg tilbringe hele min juli måned i Spanien. Vi kører derned i bil, så den første bog skal allerede læses på bagsædet.