30. apr. 2011
Af af Bent Sennenwaldt

Erik Wedersøe kom ikke til sin kones begravelse

Birgitte Wedersøes kiste på vej til graven. Forrest til venstre hendes storebror, Carl Henrik Koch, tidligere docent ved Københavns Universitet.
Birgitte Wedersøes kiste på vej til graven. Forrest til venstre hendes storebror, Carl Henrik Koch, tidligere docent ved Københavns Universitet.
Foto: Lars Laursen
Erik Wedersøe er så knust efter sin elskede Birgittes død, at han ikke magtede at deltage i hendes begravelse.

På en smuk solskinsdag med blå himmel over den mægtige Grundtvigs Kirke på bakken højt over hovedstadens tage og tårne blev Birgitte Wedersøe begravet. Godt og vel 100 mennesker - familie, venner, kolleger - var mødt op for at sige farvel. Én manglede - Birgittes mand siden 1968, Erik Wedersøe. Han sad i sin kørestol i parrets lejlighed i Skuespillerforeningens Hus nogle få hundrede meter fra kirken, nedbrudt af sorg og savn og manglende livslyst.

Det var en dag med en frisk vind. Rigtigt sejlervejr, som ville have passet Birgitte og Erik Wedersøe perfekt, dengang de i deres yngre dage sejlede jorden rundt i flere omgange. Birgitte var styrmand, Erik var kaptajn. Men da Birgitte skulle ud på sin sidste sejlads, manglede hun sin kaptajn. Hun måtte tage turen alene.

Det var først og fremmest Birgitte Wedersøe, der var drivkraften, da parret i midten af 1970'erne solgte deres hus og byggede deres egen båd. De døbte den Gitte Gry, det navn, som Erik Wedersøe kærligt kaldte sin kone. De sejlede jorden rundt i seks år, og senere tog de endnu en rejse i tre år.

- Erik var kaptajnen, og Birgit var styrmanden i hans liv, sagde pastor Rune Reimer Christensen i sin smukke tale i kirken.

- Nu har kaptajnen mistet sin styrmand.

Birgitte Wedersøe døde på Bispebjerg Hospital efter tre ugers indlæggelse på grund af en sygdom i leveren. Hun blev kun 66 år, og i de sidste 43 år af sit liv var hun Erik Wedersøes trofaste ledsager og utrættelige hjælper, efter at han for nogle år siden blev ramt af en sygdom, som betød, at han måtte sidde i kørestol.

Læs mere om: