3. sep. 2020
Af Stine Ramlyng

40 år siden hele Danmarks Dirch Passer døde

For 40 år siden faldt en af Danmarks mest folkekære skuespiller, Dirch Hartvig Passer, om af et hjerteanfald. Vi mindes ham med en række billeder fra hans kulørte liv.

Den 3. september 1980 døde Dirch Passer. Han faldt om med hjertestop kort inden en forestilling i Glassalen i Tivoli, hvor han medvirkede i Tivolirevyen.

Herfra blev han hastet til Københavns Kommunehospital i en ambulance, men hans liv stod ikke til at redde.

Betegnelsen som en af Danmarks mest folkekære skuespillere er næppe en underdrivelse, når det gælder Dirch Passer, som i løbet af sin karriere medvirkede i næsten 100 film heriblandt "Charles Tante", "Baronessen fra Benzintanken" og "Dyrlægens plejebørn

Succes med Kellerdirk

Sammen med Kjeld Petersen dannede han i 1955 Kellerdirk Bros, som fik enorm succes bl.a. med sketchen "Skolekammerarter", der er blevet optaget i Kulturkanonen.

Publikum elskede Kjeld og Dirch. Særligt Dirch og den magi, der omsværmede ham, stod teatrene og filmindustrien i kø for at få fat i en del af. Og Dirch havde svært ved at sige nej til rollerne i de fjollede komedier og morsomme revyer, selv om det, han virkelig længtes efter, var en seriøs rolle med dybde.

Forgudet af publikum

Efter en årrække med komiske roller på film og tv, vendte han i 1967 tilbage til teatret, da han medvirkede i Cirkusrevyen, som han forblev en fast del af indtil 1974. Publikum forgudede ham og flokkedes til revyscenerne for at se hans komiske talent udfolde sig.

Vi mindes Dirch og har samlet et galleri fyldt med dejlige minder fra hans liv, som du kan se i toppen af denne artikel.

Læs mere om: