11. mar. 2014
Af Hanne Rask

Anders W. Berthelsen: Jeg var ved at kaste op

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/bb-29900.jpg
Foto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
Skuespilleren Anders W. Berthelsen undgår ofte alt, hvad der hedder castings og improvisation.

Selv om han er uddannet skuespiller, er disciplinen ”improvisation” ikke noget, der huer Anders W. Berthelsen.

Det er heldigvis heller ikke noget, han ofte behøver at gøre, men det skete alligevel for nyligt foran omkring 700.000 seere til Danmarks Indsamlingen på DR.

Og det halvandet minut hans optræden varede, føltes som 1.000 år, fortæller han i et interview i Søndagsavisen.

Anders W. Berthelsen skulle improvisere en sang på cambodiansk.

- Jeg var ved at kaste op, inden jeg skulle ind. Hvorfor havde jeg dog sagt ja til det. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle, og jeg nåede ikke at forberede mig. Det skulle bare overstås, fortæller Anders W. Berthelsen, der har det på samme måde, når han skal til casting på en ny rolle.

Det hører skuespillerfaget til, men han kan ikke fordrage det. Alene af den grund er der roller han har fravalgt på forhånd.

- At komme ind i et rum, hvor der ikke er en skid ud over et blåt gulvtæppe, der ikke inspirerer til noget som helst, og så skulle improvisere et eller andet frem, som en caster og en instruktør leder efter. Det er slet ikke mig, siger Anders W. Berthelsen, der i dag heldigvis er så stort et navn, at castings sjældent er nødvendige.

Stor succes på film og TV

Som oftest er han dog sluppet godt fra det, og de første castings han gik til, førte da både til hovedrollen i filmen 'Portland' fra 1996 og til rollen som René Boye-Larsen i TV-serien "Taxa".

Siden dogmefilmen "Mifunes sidste sang" fra 1999, har Anders W. Berthelsen stort set ikke været til en casting, og siden 2011 har han haft så meget succes, at han sidste år i november besluttede at tage syv måneders orlov for at hellige sig hustruen Christina Pind og deres femårige datter, Vigga. Og så har han ikke mindst ønsket at finde sig selv.

I dag er skuespilleren helt nede i gear og nyder at stå op, aflevere sin datter i børnehaven, hente hende igen, handle, lave mad og bare kigge ud ad vinduet, siger han til Søndagsavisen.

- Jeg er efterhånden blevet så afslappet, at jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg nogensinde kommer i gang igen. Måske slutter min karriere her, siger Anders W. Berthelsen grinende og afslører dog, at han til maj er tilbage med et nyt filmprojekt, og til efteråret kalder teatret.

Hvad projekterne går ud på, vil Anders W. Berthelsen dog ikke afsløre endnu.

Læs mere om: