Birthe Neumann: Alderdommen er ikke forfærdelig og skræmmende

Birthe Neumann
Birthe Neumann
Foto: Krestine Havemann

Vi kan ikke løbe fra alderdommen, men det er der heller ikke grund til, lyder det fra Skuespiller Birthe Neumann, der ikke ser alderdommen som skræmmende og forfærdelig.

Tirsdag, 2. april 2013 - af SØNDAG, Aller Media

Skuespilleren Birthe Neumann har passeret de 60 – faktisk nærmer hun sig hvad man vil kalde midten af 60’erne – men bare fordi man bliver ældre, så er det altså ikke et fattigt eller forfærdeligt liv man lever, understreger hun i et interview i SØNDAG.

- Jeg læste på et tidspunkt en kronik i Politiken af læge Tage Voss, hvor han skrev om at blive gammel. Han er i 90’erne og er altså højt oppe i årene, men ifølge ham var der absolut intet godt at sige om at blive gammel. Allerede fra man går ind i 60’erne, begynder et helvede, og fra da af bliver det kun værre og værre, siger Birthe Neumann og fortsætter:

- Det var så sørgeligt at læse. Og jeg fik sådan lyst til at tage til genmæle og sige: Ja, sådan er det for nogle, desværre. Men det gælder altså ikke for alle, siger hun.

Livet i alderdommen er rigere og fyldigere

For spørger man Birthe Neumann så er alderdommen på ingen måder skræmmende og forfærdelig. Nærmere tværtimod.

- Jeg synes tværtimod, der er mange ting, der bliver rigere, fyldigere og bedre, når man bliver ældre. Det er noget vrøvl, at alderdommen skulle være så forfærdelig og skræmmende, siger hun.

Selv kan hun se tilbage på sin mor og finde en inspiration i et af morens daglige ritualer.

- Jeg kan da huske, hvordan min egen mor – som for øvrigt hverken løb eller gik i motionscenter – sagde, da hun var 80: »Hver eneste morgen vågner jeg og tænker: Hvor er jeg heldig. Jeg får en dag til!«. Dengang tænkte jeg, at det var noget mærkeligt noget at sige. Men i dag forstår jeg hende, siger hun.

Fordi det lakker mod enden sætter man pris på dagen

– Det gode ved alderen er, at netop fordi du er blevet så gammel, og fordi det lakker så meget mod enden, er du nødt til at tænke, eller du kommer til at tænke: Hvor det dog fantastisk at være her, siger hun.

Birthe Neumann erkender dog, at alderen og alderdommen ikke er gået ubemærket forbi hendes krop.

- Selvfølgelig kan jeg både se og mærke, at jeg er blevet ældre. Der er ting, jeg ikke magter på samme måde mere, men heller ikke gider på samme måde mere. Og det med at få rynker, det synes jeg heller ikke længere er så slemt. Jeg er nået dertil, hvor jeg på sin vis synes, det er ret hyggeligt, siger hun.

LÆS OGSÅ: Helle Thorning-Schmidt afslører, hvordan hun holder sig i form, og hvordan hun overhovedet får tid til motion

LÆS OGSÅ: Ulla Henningsen, der er kendt som Iben i Matador, er 61, og hun har intet ønske om at være 30 igen. Læs hvorfor lige her!