Søndag, 24. marts 2013 - af af SØNDAG, Aller Media

Birthe Neumann: Min depression er ikke tabu

Birthe Neumann
Birthe Neumann.
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET
Skuespilleren Birthe Neumann gik ned med en depression – i dag nægter hun, at den mørke periode skal ende som et tabu.

Vi kender Birthe Neumann fra TV-serien Lykkevej, fra DRs julekalender Julestjerner, filmene Kun en Pige, Fukssvansen og Solkongen, og så har hun en lang række af teaterforestillinger bag sig.

Men det har ikke altid været den lige og positive vej frem for Birthe Neumann, der både er blevet hædret med Bodil og Robert.

For efterhånden 20 år siden blev Birthe Neumann ramt af en depression, der i nogle år formørkede hendes liv. Men de mørke år har hjulpet hende med at sætte pris på det, hun har i dag.

– Det var et vendepunkt i mit liv de år, hvor jeg var nede og rode i en dyb depression. Lige siden har jeg vidst, at livet er for kort til, at jeg kan bruge tid på noget, som ikke gør mig glad. Det betyder så, at det, jeg laver, går jeg virkelig også ind for, siger Birthe Neumann til SØNDAG.

Det var svært at tie stille

Da hun blev rask, valgte hun ret hurtigt efter at være åben omkring sygdommen. Og den åbenhed var ikke svær at beslutte sig for, siger hun.

– Slet, slet ikke. Når man har befundet sig i et helvede af mørke og er kommet ud på den anden side, hvor der er lys og solskin, er det nærmest svært ikke at fortælle alle andre: Hallo, hør her, jeg har virkelig haft det forfærdeligt, men på trods af det er jeg i live, og jeg var også i live midt i alt det sorte. Jeg var jo så glad. Og jeg var så taknemlig over at være blevet rask, for mens jeg var syg, troede jeg aldrig, jeg ville blive rask igen, fortæller hun.

Men ikke alle tog positivt imod Birthe Neumanns åbenhed omkring depressionen.

– Men så oplevede jeg, hvordan mange mennesker slet ikke magtede, at jeg stod dér og kiggede dem i øjnene og fortalte begejstret om, hvor godt jeg havde fået det. Jeg kunne se, at jeg fortalte dem noget, der svarede til, at jeg havde fortalt, at jeg havde været kriminel og i fængsel. Det var noget, jeg burde skamme mig over. Og det var den reaktion, der gjorde, at det blev vigtigt for mig at være åben om sygdommen. For jeg synes jo bestemt ikke, det er noget at skamme sig over. Vi kan alle blive ramt af depression. Og noget af det, der kan stå i vejen for helbredelse, er netop den skamfuldhed, siger hun.

Jeg vil være inspiration – ikke en løsning

I dag bruger Birthe Neumann stadig sine erfaringer fra dengang til at give videre til andre. Men som hun også siger:

– Jeg kan ikke stå frem som ekspert i depressioner, for det er jeg ikke. Jeg vil heller ikke være det. Og jeg kan ikke være det, siger hun og fortsætter:

– Jeg har i tidens løb fået mange henvendelser fra folk, der spørger om alt muligt. Men jeg kan ikke hjælpe folk på den måde. Ligesom jeg fandt min vej, er de nødt til at finde deres. Min historie kan være en inspiration, men den er ikke løsningen, siger Birthe Neumann.

LÆS OGSÅ: Sådan har Birthe Neumann det med sine rynker, og det faktum at hun ikke længere kan det samme, som da hun var ung. Få svaret på soendag.dk

LÆS OGSÅ: TV-vært Katrine Hertz Mortensen fik angstanfald efter sin mors død. På soendag.dk fortæller hun, hvordan hun kom ud af angsten.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden