26. sep. 2011
Af af Dorte Quist

Dirch-bagmænd: Vi leger med arvesølvet

Bille Augusts søn
Bille Augusts søn
t.v.
En kvart million danskere har nu set ”DIRCH” i biografen.

- Vi ville gerne vide, hvorfor en, der var så elsket og berømt, ikke var glad og lykkelig. Derfor lavede vi filmen om Dirch Passer.

Martin Zandvliet og Anders August havde et succesfuldt samarbejde i bagagen, da de i 2009 blev enige om, at deres næste projekt skulle være en dramatisering over Danmarks største komikers liv. På det tidspunkt var de netop blevet færdige med filmen "Applaus" med Paprika Steen i hovedrollen; en film, der efterfølgende vandt mange priser over hele verden.

Og nu har August og Zandvliet så gjort det igen. Over en kvart million danskere så "DIRCH" i løbet af de første tre uger, og publikum strømmer stadig i biografen for at se Nikolaj Lie Kaas og Lars Ranthe som Dirch Passer og Kjeld Petersen.

- Det var fra begyndelsen ikke vores mening at pille Dirch ned. Men vi ville pille lidt ved piedestalen og vise ham som et helt menneske. Vi håber, at publikum vil se lidt videre end bare fokusere på de faktuelle ting og mennesker i filmen. Vores film er en dramatisering af Dirchs liv.

Ingen film uden Nikolaj

Der var flere skuespillere på tale til rollen som Dirch Passer, men fra begyndelsen var det Nikolaj Lie Kaas, der var duoens favorit.

- Nikolaj har en personlig historie med Dirch Passer og Cirkusrevyen. Men han har også flere gange i sin karriere vist, at han er en stor karakterskuespiller, og så har han det, vi kalder "funny bones". Han kan kombinere humor, dybde og timing. Vi ved, at Nikolaj er blevet frarådet rollen som Dirch Passer af kollegaer i branchen, fordi det var en tung arv at løfte. Vi ved godt, at vi er inde og lege med "arvesølvet" i dansk komik. Men set i bakspejlet kunne filmen ikke være skabt med andre end Nikolaj som Dirch.

33-årige Anders Augusts far, den berømte filminstruktør Bille August, 62, var også inde over "DIRCH"-projektet i klippefasen med gode råd, ligesom mange, der kendte Dirch, har hjulpet med researchen til manuskriptet.

- En pudsig detalje er, at filmens klipper, Janus Billeskov Jansen, også har klippet film for min far og faktisk også i sin tid for Dirch Passer i "Mafiaen, det er osse mig" i 1974, fortæller Anders August.

Læs mere om: