20. aug. 2014
Af John Lautrup

Filmen Kapgang i kapløb om Oscar-nominering

Anders W. Berthelsen
Anders W. Berthelsen, som han ser ud i "Kapgang".
Foto: Alex Tran
Den ny danske film "Kapgang" skal kæmpe med "Een du elsker" og "Sorg og glæde" om at repræsentere Danmark ved næste års Oscar-fest.

Anders W. Berthelsen har nu chancen for en tur op ad den røde løber på Hollywood Boulevard i Los Angeles.

Han medvirker i Niels Arden Oplevs ny film "Kapgang", der sammen med Pernille Fischer Christensens "Een du elsker" og Nils Malmros' "Sorg og glæde" skal dyste om at repræsentere Danmark i kategorien "bedste ikke-engelsksprogede film" ved næste års Oscar-uddeling.

- De tre film, vi har valgt, er lavet af danske instruktører, der har gjort sig bemærket ude i verden med deres tidligere film, og som vi kan være rigtig stolte over, siger direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen, i en pressemeddelelse.

Han er formand for den danske komité, der afgør, hvilken dansk film der skal indstilles til Oscar-kapløbet, og som i første omgang har udvalgt de tre film blandt 18 danske spillefilm.

Dansk film har Oscar-succes

Den prestigefyldte Academy Award - populært kaldet Oscar - uddeles af det amerikanske Academy of Motion Picture Arts and Sciences, og akademiet har de seneste år haft danske film som Oscar-kandidater.

Siden 2011 har en dansk film hvert år været udvalgt som en af de ni shortlistede film, der får chancen for at få en Oscar-nominering i kategorien "Foreign Language Film".

Susanne Biers "Hævnen" blev nomineret i 2011. Året efter blev Ole Christian Madsens "Superclásico" shortlistet, men ikke nomineret. Siden blev både Nikolaj Arcels "En kongelig affære" i 2013 og Thomas Vinterbergs "Jagten" i 2014 Oscar-nominerede.

"Hævnen" var dog den eneste, der vandt en Oscar til Danmark.

Den 18. september afgør den danske komité endeligt, hvilken af de tre film den agter at indstille til nominering.

Læs mere om: