3. jul. 2016
Af af Casper Nielsen

Ib Mossin ville være fyldt 83 år i dag

Ib Mossin og Poul Reichhardt
Ib Mossin og Poul Reichhardt
Foto: TV 2 Charlie
Morten Korch-filmenes kronprins Ib Mossin, og Søs kæreste i de originale "Far til Fire"-film ville være fyldt 83 år i dag den 3 juli. TV 2 Charlie markerer det ved at vise ”Flintesønnerne”.

Hvis Poul Reichhardt var kongen af Morten Korch-serien, så var Ib Mossin klassikernes kronprins.

Den unge skibskokkedreng og biografpiccolo blev også hurtigt instruktør Alice O’Fredericks yndling – og i ”Flintesønnerne”, som TV Charlie viser i aften kl. 20.50, kan han opleves sammen med både Reichhardt og Ebbe Langberg.

Vind drømmerejse – deltag gratis

Danmarks James Dean

Det var som den unge jyske ”anderumpe” Egon, der falder i dårligt selskab og bliver kriminel i København, at Ib Erik Mossin gjorde opmærksom på sig selv – som en slags Danmarks

James Dean. Filmen hed ”Farlig ungdom”, og i 1953 sendte den Mossins popularitet til skyerne: Fra det øjeblik var det slut med at tjekke billetter som konduktør på Hvidovre Rutebiler og vise folk på plads i Palladium, som han hidtil havde gjort.

Morten Korch-helt

Ib Mossin, der blev født på Frederiksberg den 3. juli 1933, voksede op hos sin mor og stedfar i Thyborøn og kom ud at sejle, inden han meldte sig som statist på Nordisk Film.

Inden længe fik ASA’s filminstruktør Alice O’Fredericks dog øje på ham, og under hende udvikledes et frugtbart samarbejde, der endte med roller til Mossin i 14 af de 18 Morten Korch-film.

Der var gang i kuglepennen i 1950’erne. Ib Mossin modtog nemlig over 150 fanbreve dagligt, og alle fik et signeret foto.

Økonomisk fiasko

Men succes er flygtig. Da Morten Korch-feberen klingede af, og fru Alice O’Fredericks blev for syg til at instruere, overtog Mossin selv taktstokken, skrev drejebøger og kæmpede for at skaffe kapital til nye film i serien. I ”Brødrene på Uglegaarden” stod han både for instruktion og manuskript og spillede såmænd også hovedrollen med succes.

Men siden blev det mere vanskeligt. Komedien ”Brand-Børge rykker ud” (1976) blev en dundrende økonomisk fiasko, genoplivningen af ”Far til fire”-serien i 1971 slog også fejl, og selv om han i 1972-75 lavede tre nye Korch-film, svigtede publikum.

Med i Matador

Mossin optrådte siden i et par erotiske Stjernetegns-film og spillede sågar nazist i ”Matador”. Ved hans 70-års fødselsdag kom der dog stadig fanpost. En ny generation havde nemlig set ham i Korch-klassikerne på video, og inden hans død, den 17. december 2004, havde Ib Mossin også gjort et vist TV-comeback, nemlig som den blinde mand i Zentropas Korch-serie ”Ved Stillebækken”.

Populære sange

Ib Mossins gode sangstemme blev flittigt brugt i Korch-filmene. I ”Flintesønnerne” synger både han og Peter Malberg ”Du er min øjesten”, men det er måske i de gode, gamle ”Far til fire”-film, at en af hans mest berømte duetter synges, nemlig da familien tager til klippeøen i Østersøen, og Mossin og Lille Per – Ole Neumann – synger ”Bornholm, Bornholm, Bornholm”.

På teatret Riddersalen faldt han for kollegaen Anne-Marie Juhl. De giftede sig i 1955, og de fik næsten halvtreds år sammen, inden Ib Mossin døde, 71 år gammel i 2004.

Læs mere om: