9. okt. 2015
Af af John Lautrup

Kirsten Walther: Et gådefuldt liv

Kirsten Walther
Kirsten Walther som Yvonne i Olsen Banden
Foto: AOP
Kirsten Walther var et meget privat menneske. Fredag udkommer ny biografi, der fortæller om et blufærdigt menneske bag den spraglede skuespiller.

Kirsten Walther var et festfyrværkeri af skinger småborgerlighed og snusfornuft som Yvonne i Olsen Banden-filmene og Karla i "Huset på Christianshavn".

Rollerne løftede hende op i superligaen af folkekære skuespillere, men folkeeje blev hun aldrig. Dertil var hun alt for privat, fortæller en ny biografi af Anne-Sofie Storm Wesche "Kirsten Walther. To roller. Ét liv". Bogen udkommer fredag d. 9. oktober.

Kirsten Walther var også lidt af et mysterium for sine kolleger. De lærte hende aldrig rigtig at kende. Kom aldrig ind på livet af hende. Det tillod hun ikke.

Når arbejdet var færdigt, skyndte hun sig hjem til Holte for at passe, hvad hun anså for at være sin vigtigste rolle i livet. Rollen som husmor for ægtemanden, Palle Wolfsberg, og deres adoptivsøn, Ole.

Kirsten Walther græd og græd

Kirsten Walther døde alt for tidligt i 1987.

Kun 53 år gammel blev hun, og i årene forinden havde hun været stærkt plaget af sceneskræk med flere afbud i sidste øjeblik som resultat.

Teaterdirektør Preben Harris var en af dem, der kendte hende bedst, men heller ikke han blev lukket helt ind, fortæller han i bogen:

- Kort før hun døde, kom hun op til mig på teatret. Hun var helt ude af den, hun græd og græd. I en time. Men hun sagde aldrig, hvad der var galt. Hun var bundulykkelig. Ikke engang dér, hvor hun vitterlig havde brug for trøst, kunne hun sige, hvad der var i vejen.

Læs også: Annette Heick som den moderne Yvonne

Læs mere om: