4. feb. 2015
Af af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen

Lærke Winther: Har galopperende 40-årskrise

Lærke Winther Andersen
Lærke Winther Andersen
Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
Hun er både TV- og filmaktuel og har et meget blandet rolle-repertoire. Her fortæller Lærke Winther til SØNDAG om at nærme sig de 40, og hvad alderen betyder for både den private Lærke og skuespilleren Lærke.

Senere i år runder skuespillerinden Lærke Winther de 40.

Og det har hun ikke overset ...

– Jeg har det med at tage den slags lidt på forskud. Jeg har nærmest haft "galopperende 40-årskrise" i et års tid. Nu er jeg til gengæld ved at være ovre den. Men på en måde er det første gang, jeg rigtig har fået øje på livsbuen og har tænkt: Guuud, jeg ER ikke helt ung længere!, siger Lærke Winther til SØNDAG.

LÆS OGSÅ: Bodil Jørgensen blev mor som 47-årig, men troede blot det var overgangsalderen

For fin til at dø

– Selvfølgelig ved vi, at vi skal dø. Men vi ved det jo ikke rigtig. Jeg har det stadig lidt sådan, at døden ikke er noget, jeg selv skal være en del af. Det er jeg simpelthen for fin til. Men man kan jo ikke blive ved med at sige, at jeg er for fin til at dø.

– Jeg synes, det er mærkeligt at skulle ældes, må jeg indrømme. Og det er også lidt vemodigt.

– Noget af det vemodige er, at der er ikke lige så mange muligheder, som der har været. Lad os være realistiske.

– Jeg var i London for nylig og fik en ny agent, og han sagde meget ligefremt: "Hør her, det ville have været lettere at skaffe dig job, hvis du havde været 10 år yngre." Jamen, sådan er det jo.

LÆS OGSÅ: Anne Linnet føler at alderen giver hende en ballast

Lærke Winther vil ikke i bås

Og det er ikke kun alderen, hun kæmper mod i forhold til karrieren:

– De senere år har jeg været meget bevidst om at kæmpe imod at blive sat i bås som komiker. Jeg vil meget hellere være en skuespiller, der også kan spille komedie.

– Af og til slår det mig: Uha, hvad tænker de nu? Tænker de: Hvad laver hende Lærke dér? Men så har jeg også spurgt mig selv: Hvem er de egentlig? Og hvad handler livet om?

– Livet handler vel for pokker om at nyde det og prøve at have en fest, mens vi er her, og opleve så meget som muligt. Og hvis der falder appelsiner ned i ens turban, er man da et skarn, hvis ikke man tager imod dem. Ja, sådan tænker jeg, siger hun til SØNDAG.

LÆS OGSÅ: Anne-Mette Rasmussen om at være over 50: Man behøver jo ikke gå i stå

Læs mere om: