9. maj. 2013
Af af Dorthe Plechinger, Aller Media

Lasse Spang Olsen: Rigtige mænd bager rugbrød

Lasse Spang Olsen
Lasse Spang Olsen
Foto: Flemming Lyng
Stuntmanden synes, at det er mandigt at bage rugbrød. At bage franskbrød, derimod, er mere moderligt.

Flere og flere mænd begynder at bage sit eget brød med surdej. Men hvad er det, der tiltrækker mænd ved det at bage? Er det den kemiske proces, er det et scoretrick, eller gør de det for at imponere andre mænd?

- Mænd vil gerne være gode til noget særligt, som de kan imponere damerne med. Alle kan jo opløse noget gær i vand og bage et brød, men mænds brød skal være noget særligt. Når mænd laver et rugbrød på surdej, skal det være federe end de andres, og de argumenterer gerne for, at ’mit rugbrød er det bedste’. De har også altid deres egen opskrift med en hemmelig ingrediens i, siger Lasse Spang Olsen.

Brød til familien

For Lasse Spang Olsen kan rugbrød noget, som franskbrød ikke kan. Det er mere maskulint. At bage franskbrød fremkalder for ham i stedet nogle moderfølelser.

- Jeg kan godt lide fornemmelsen af at have fingrene nede i dejen og at bage rugbrød. Men sjovt nok giver det mig en mere moderlig følelse at bage franskbrød – det er dejligt at vide, at man vil glæde sin datter med nybagt franskbrød om morgenen, siger Lasse Spang Olsen.

Lasses mest vellykkede brød

Stuntmanden bruger stort set aldrig en opskrift, når han bager sit rugbrød, men han må erkende, at det måske ikke er så tosset endda. Det stod klart, da han på et tidspunkt følte sig nødsaget til at spille de sikre kort og fandt en opskrift, der endte med at give et fantastisk brød.

- Hold kæft, hvor gjorde jeg mig umage. Jeg fandt en opskrift og fulgte den, hvilket jeg ellers aldrig gør, og det tog rigtig lang tid. Men de timer var godt givet ud, for brødet var slet ikke dumt. Faktisk var jeg overrasket over, hvor godt det blev, selv om jeg forsøgte at lade som om, at sådan plejede det altid at være. Der er jo nok en grund til at opskrifter giver vellykkede brød, for de er skrevet på baggrund af flere tusinder års praksis med brødbagning, siger Lasse Spang Olsen.

Læs mere om: