25. dec. 2017
Af Casper Nielsen

Lone Hertz: Derfor blev jeg "Frøken Nitouche"

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/20061221-100635-4_60mb.jpg
foto Scanpix
Rollen som Frøken Nitouche har hængt ved Lone Hertz siden 1963. Men hvorfor blev det lige hende, der fik rollen i den danske filmperle, som TV 2 viser første juledag.

Lone Hertz er synonym med Danmarks Frøken Nitouche og har været det, siden hun spillede hovedrollen som Charlotte Borg overfor Dirch Passers Celestin/Floridor i 1963.

Siden Danmarkspremieren på filmen den 16. august 1963 har det været svært at tænke andre end Lone Hertz ind i rollen.

Svært valg

Men faktisk lå det lidt i kortene, at sangerinden Gitte Hænning skulle spille rollen som Charlotte Borg. Navnlig efter at komponist Sven Gyldmark havde hørt hendes sangstemme.

Instruktøren Annelise Reenberg var dog ikke overbevist. Hun mente bestemt, at Lone Hertz var bedre, også selvom hun ikke havde helt samme sangstemme som Hænning.

Et match

- Annelise Reenberg havde prøvefilmet alle piger i dansk teater for at finde den uskyldige, unge pige til titelrollen. Men først, da hun så mig sammen med Ove Sprogøe i ”En tjener og to herrer”, fandt hun en, som kunne ”passe skoen”, har Lone Hertz fortalt i Familiejournalen, hvor hun betegner udvælgelsen som en ren ”askepothistorie” for hende.

Teaterstykket "En tjener og to herrer" spillede på Folketeatret i 1962. Lone Hertz havde rollen som tjenestepigen Smeraldina, en bestemt dame med ben i næsen, ligesom Charlotte Borg.

En del af filmhistorien

– Når jeg holder foredrag, spørger alle stadig om ”Frøken Nitouche”, helt ned til 16-årige piger identificerer sig stadig med drømmen, så jeg overlever vel i filmhistorien på grund af den rolle, har Lone Hertz sagt til BILLED-BLADET.

I filmen er det afdøde Katy Bødtger, der synger Lone Hertz' mange sange.

Du kan se eller gense filmklassikeren "Frøken Nitouche" i aften kl. 20.55 på TV 2.

Læs mere om: