28. apr. 2016
Af Maria Rode Olsen

Mads Mikkelsen hædret af Frankrig

Mads Mikkelsen, François Zimeray og Thomas Vinterberg
Mads Mikkelsen, François Zimeray og Thomas Vinterberg.
Foto: Den Franske Ambassade
Danske Mads Mikkelsen og Thomas Vinterberg kan nu prale med titlen som Riddere af den franske "Ordre des Arts et Lettres", da de onsdag aften blev slået til riddere af den franske ambassadør i Danmark, François Zimeray.

Frankrig er glade for de danske filmfolk og deres film, og det er endnu engang kommet til udtryk ved at to store filmnavne er blevet slået til Riddere af den franske "Ordre des Arts et Lettres".

Mors Dag: Glæd din mor i 6 eller 12 uger og få 2 biografbilletter

Skuespiller Mads Mikkelsen er den ene af de to, der onsdag aften modtog titlen på den franske ambassade af den franske ambassadør François Zimeray.

Det er den anden store hæder Mads Mikkelsen modtager af Frankrig inden for kort tid, da han også lige er blevet udvalgt som nyt jurymedlem til den prestigefyldte filmfestival i Cannes. En festival, hvor han selv vandt prisen for "Bedste Mandlige Hovedrolle" for sin rolle i "Jagten" tilbage i 2012.

- Siden jeg var ganske ung, har jeg haft en stor kærlighed til Frankrig. Cannes 2012 blev et vendepunkt i min karriere og som jurymedlem i dette års Cannes-festival ser det ud til, at min franske kærlighedshistorie er langt fra slut, siger Mads Mikkelsen i en pressemeddelse.

LÆS MERE: Mads Mikkelsen klar til nyt Hollywood-eventyr

Hæder til dansk filminstruktør

Instruktøren Thomas Vinterberg blev også slået til Ridder onsdag aften, og det er heller ikke første gang Frankrig anerkender hans talent.

Tilbage i 1998 modtog han Juryens Specialpris på filmfestivalen i Cannes for "Festen", men Riddertitlen er stadig noget helt specielt for danskeren.

- Jeg er stolt af at modtage denne fine orden, ikke mindst fra et land der vedholdende har værnet om, fremelsket og respekteret deres kunst og kultur, siger Thomas Vinterberg.

Tidligere er den danske skuespillerinde Sidse Babett Knudsen også udnævnt til Ridder af "Ordre des Arts et Lettres". Det blev hun tilbage i oktober 2014.

Læs mere om: