Mille Lehfeldt: Skuffet over kvinder, der spiller dumme!
Mange kender sikkert Mille Lehfeldt bedst fra rollen som den karriereorienterede og kontrolfikserede Lykke i DRs komedieserie af samme navn.
Men det er ikke kun i dit fjernsyn, du kan se Mille Lehfeldt.
I løbet af den næste fire søndage er hun nemlig en af de mange kendte danskere, der går på scenen på Edison Teateret i København i stykket Seven, der via syv kvinders historie sætter fokus på global ligestilling. Forestillingen er et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp, Forum for Rettigheder og Diversitet og UNPD.
Hvornår blev du første gang opmærksom på, at det er vigtigt at have ligestilling?
- Jeg har altid været meget bevidst om ligestilling eller manglen på samme, men jeg kan alligevel have følelsen af at "vågne på ny", når jeg bliver konfronteret med eksempelvis de syv kvinders historier, som jeg beskæftiger mig med i forbindelse med teaterprojektet Seven.
Der er ingen, der har lidt i stilhed, som kvinderne igennem generationer verden over. Det er let at glemme, når der ikke er fokus på det. Og derfor er det vigtigt at gribe stafetten, når enkelte modige kvinder går imod strømmen og risikerer deres eget liv for retfærdigheden. Det er jo der forandringen begynder, hvis vi reagerer på det.
Har du nogensinde følt dig diskrimineret på grund af dit køn?
- Det kan komme gevaldig bag på mig, at man stadig i dag oplever, at det er sværere som kvinde at tjene det samme som manden. Det føles simpelthen så absurd.
Hvordan synes du, at det står til med ligestillingen herhjemme?
- Ligestillingen herhjemme befinder sig et helt andet og bedre sted, hvis man ser det i forhold til andre kvinders situation rundt om i verden.
Men der er da stadig uligheder og ting, der kan forbedres. Mit indtryk er, at kvinder stadig skal overbevise langt mere og generelt trampe hårdere i pedalerne for at opnå samme respekt som mændene, selv om de har de eksakt samme og måske endda bedre kvalifikationer.
Er det en god ide at lovgive sig til ligestilling?
- Ja, det tror jeg, det kan være. Lovgivning er jo et vigtigt redskab til at skabe en fundamental forandring i et samfund, og lovgivning vil nok være en nødvendig måde til forhåbentlig at få en dybere og mere udbredt forståelse for vigtigheden af ligeværdighed.
Er det forkælet at tale ligestillingsproblematikker i DK, når kvinder rundt om i verden ikke har ligestilling på niveau med Danmark?
- Nej, det synes jeg ikke det er. Problematikkerne er der jo. Og der er en grund til, at vi er, hvor vi er i dag, og så længe vi er klar over, hvor meget værre situationerne er i især de fattige lande, og vi reagerer på det, udelukker det ene ikke det andet.
Helt nede på et dagligdagsplan er ligestilling så noget, du er opmærksom på?
- Nej jeg tænker det ikke så udpenslet. Min mand og jeg hjælper og supplerer hinanden, hvor der er behov, og sådan oplever vi størst balance.
Hvornår bliver du stolt på dit køns vegne?
- Jeg bliver stolt og rørt, når jeg hører om kvinder, der trodser deres sociale arv, bliver mishandlet på det groveste og alligevel rejser sig og kæmper videre for at forbedre vilkårene for deres medsøstre.
De viser så meget mod og styrke og uselviskhed, og når man ser den kraft, forstår man godt, hvorfor nogle af mændene dybest set er så bange for dem.
Hvornår bliver du pinlig på dit køns vegne?
- Jeg bliver nok mere skuffet end egentlig pinlig over kvinder, der nærmest diskriminere sig selv og spiller dummere end de er. De objektiviserer sig selv, og de lader som om, de ikke ved bedre.
Denne artikel er lavet i samarbejde med Alive.