27. aug. 2011
Af af Dorte Quist

Nikolaj Lie Kaas kom tæt på sin afdøde far

Rollen som Dirch Passer indebar, at Nikolaj Lie Kaas pludselig skulle spille overfor sin afdøde far, Preben Kaas, i skikkelse af Martin Buch.

Nikolaj Lie Kaas lærte en del om sin fars hektiske verden på scenen i Cirkusrevyen og ABC Teatret i de måneder, han researchede på rollen som Dirch Passer. Ud over film, bøger og musik fra den tid kiggede han også i de mange scrapbøger, han har med billeder og artikler om sine forældre.

- Men da vi gik i gang med optagelserne, blev filmens univers sådan lidt "larger than life", hvor der er skruet helt op for den røde volumen-knap på effekterne. I filmen kommer Preben Kaas til at blive den epokes repræsentant for det overfladiske, det hurtige og nemme - det publikum ville have. Det er ikke helt i overensstemmelse med sandheden, mener Nikolaj.

- Men der skulle være en form for modstand til Dirch, og loddet endte med at falde på Preben Kaas. Manuskriptforfatterne kendte ikke de rigtige personer, og jeg blev så djævlens advokat, der sagde, at "det ville han aldrig gøre her", eller "han ville aldrig fare op her".

- Nu synes jeg faktisk, at Lars (Ranthe, der spiller Kjeld Petersen, red.) af natur minder mere om den tids skuespillere, end jeg gør. Men jeg kender til tiden, og jeg har hørt meget om min far. Det sjove er, at hvis jeg skal vide noget om min far og mor (Anne Mari Lie tog sit eget liv i 1989, 43 år gammel, da Nikolaj var 15 år, red.), og hvordan deres ægteskab gik, så skal jeg bare åbne en scrapbog. Der var ikke noget filter dengang. Mine forældre havde et meget afslappet forhold til pressen. De udtalte sig om hvad som helst til journalister.

Dengang havde mange af de største skuespillere og deres familie et tæt og åbent forhold til pressen, og både Laura Bro - datter af Helle Hertz - og Peter Reichhardt - søn af Poul Reichhardt - der også medvirker i "Dirch", deler disse barndomserinderinger med Nikolaj Lie Kaas.

- Alle vi, der er børn af skuespillere fra den tid, har et fællesskab. Det har altid været der og er ikke opstået under denne filmindspilning. Vi er jo alle sammen børn af "Lommerpiger", griner Nikolaj.

- Det har vi ofte flippet over og snakket om, hvordan livet var dengang, hvad det indebar for os børn og vores forældre.

Læs mere om: