Onsdag, 27. januar 2016 — af Casper Nielsen

Nu kan du opleve Olsen Banden på museum

Olsen Banden
Olsen Banden
Foto: Rolf Konow
Egon, Benny og Kjelds klenodier udstilles til marts - man mangler dog stadig at finde Yvonnes orange gardiner.
Olsen Banden er rykket fra filmstudierne og på museum. Det har tidligere primært været i Tyskland, man har kunnet se effekterne fra de 14 filmiske nationalklenodier. Bortset fra en for længst nedrevet særudstilling i Palads-biografens café i København har Olsen Banden-fans ikke haft mulighed for at se nærmere på rekvisitterne fra de mange geniale filmkup.
Olsen Banden
Foto: Rolf Konow
Men fredag den 18. marts åbner udstillingen ”Skide godt, Egon. Olsen Banden på museum” på Viborg Museum. LÆS MERE: Se alle artikler om Olsen Banden Den er opbygget som en vandring ind i en Olsen Banden-film og stiler efter at være så tro mod filmenes univers som muligt. Udstillingen starter – ligesom filmene – med at man løslades fra Vridsløselille fængsel. Dernæst træder filmens hovedskurk – der som regel hedder Hallandsen eller Holm-Hansen – frem og forklarer, hvad han pønser på. Derefter går turen ind i Yvonne og Kjelds stue, hvor deltaljerne i kuppet planlægges.
Olsen Banden
Foto: Rolf Konow
Og så kan man ellers gå på opdagelse i "småtingsafdelingen", hvor man kan se nærmere på de mange underlige dimser, der udgør elementerne i Egons geniale planer: pruttepuder, nullermænd, småpenge, gamle oste og tomme Tuborg-flasker, billeder af kongefamilien, gamle sømandsfrakker og så videre. Næste stop er udførelsen af selve kuppet, der selvfølgelig forstyrres af Bøffens obligatoriske tilfangetagelse af Egon, en heftig biljagt gennem 1970'ernes København, og Egons lige så obligatoriske tilbagevenden til Vridsløselille. VIDEO: Benny, Børge og Bøffen fik fans til at gå amok Og for bil-interesserede er der også noget at komme efter - i museets gård kan man se nærmere på Bennys gamle skrammelkasse, den legendariske Chevrolet Bel Air "af ubestemmelig kulør", som museet skriver i en pressemeddelse. Udstillingen har efter aftale med Nordisk Film fået fat i en lang række autentiske klenodier fra de folkekære film. Men der mangler nogle: - Vi efterlyser Yvonnes orange gardiner. Vi vil gerne opbygge et univers, der er så tro mod filmenes som overhovedet muligt. Og Yvonnes stue er jo ikke den rigtige, hvis ikke gardinerne har den rigtige orange nuance, udtaler formidlingsinspektør Rikke Johansen Smidt. Hun håber at høre fra nogen, der har haft tilknytning til Nordisk Film eller måske har arvet de kulturhistoriske genstande fra et familiemedlem.

Olsen Banden på museum i Tyskland

”Skide godt, Egon” er hovedsageligt Viborg Museums egen produktion, men udstillingen tager afsæt i Kunsthalle Rostocks særudstilling ”Mächtig Gewaltig”, som Bennys berømte replik lyder på tysk. Udstillingen i den tidligere østtyske by har været en stor besøgsmæssig succes, for Olsen Banden var mindst lige så populær i DDR som i Danmark. "Skide godt, Egon. Olsen-Banden på museum” kan ses fra 18. marts til 14. august 2016 på Viborg Museum. Se billeder fra de mange Olsen Banden-film her:

GALLERI: Olsen Banden

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden