26. dec. 2017
Af Casper Nielsen

Olsen-Banden i Rådhusuret: Sådan lavede vi scenen

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/ob10_still17_1038082.jpg
foto: AOP
”Olsen-Banden går i krig”, der vises 2. juledag på TV 2 blev berømt for scenen hvor Egon, Benny og Kjeld hænger i Rådhustårnets visere. Erik Ballings produktionsleder Bo Christensen fortæller, hvordan scenen blev til.

I Olsen-Bandens jubilæumsfilm nummer 10 fra 1978 går Egon Olsen endnu en gang gået i den store Bagmands fælde.

Han placeres ude på en smal gesims på selveste rådhusuret, bastet og bagbundet 105 meter over gadeplan i København.

Kun Benny og Keld – de hundehoveder – kan forhindre den store viser i at vippe ham ned ved at kravle op og hænge sig som kontravægte i urets lille viser.

– Det var en stor operation, der tog flere uger at lave. Alene uret kostede flere hundrede tusinde kroner at fremstille, for det skulle jo være en tro kopi af originalen, fortæller Erik Ballings produktionsleder Bo Christensen til BILLED-BLADET.

Christensen havde fornøjelsen af at følge optagelserne i Valby, da Erik Balling og Henning Bahs forløste deres geniale idé.

Brugte stuntmen

Man havde lånt de originale tegninger på Rådhuset, men uret måtte laves halvanden gang så stort som det rigtige. Ellers så romertallene ikke store nok ud i forhold til skuespillerne.

Poul Bundgaard, Morten Grunwald og Ove Sprogøe blev så løftet op på uret i ”København” via mobile lifter.

Kun i enkelte skud er det stuntmænd, der hænger i viserne.

Men var man da slet ikke oppe i det rigtige Rådhustårn?

– Jo, en tidlig morgenstund. Vi skulle have et billede på lang afstand, hvor man ser Egon stå ude på uret.

Dér brugte vi en dukke og satte faktisk Rådhusuret i stå i en hel time. Vi havde et rigtig godt samarbejde med den daværende københavnske overborgmester, Egon Weidekamp. ”Skide godt, Egon Weidekamp”, som vi jokede, fortæller Bo Christensen om den klassiske sekvens.

I 2018 år fejrer ”Olsen-Banden går i krig” sit 40 års jubilæum, og i den anledning vises filmen den 2. juni – for foden af Rådhusuret på Rådhuspladsen i København.

Læs mere om: