Paul Hagen fra Flådens friske fyre: Filmen gav mig lyst til at sejle

Ove Sprogøe, Axel Strøbye, Dirch Passer og Paul Hagen i "Flådens friske fyre"

Ove Sprogøe, Axel Strøbye, Dirch Passer og Paul Hagen i "Flådens friske fyre"

Foto: TV 2
Den folkekære skuespiller fra "Huset på Christianshavn" var uhyre flittig. Onsdag den 24. maj kan vi se ham i "Flådens friske fyre" som for alvor tændte hans appetit på at sejle.
Skuespilleren Paul Hagen huskes nok bedst for rollen som dyrehandler Clausen iført islændersweater og læsebrille i TV-serien ”Huset på Christianshavn”, der første gang kørte over skærmen fra 1970-1977. 
Da Paul Hagen var 24 år, fik han en plads på Frederiksberg Teaters Elevskole, hvor han blev færdiguddannet i 1945, og han fik sit store gennembrud i Fifferrevyen i 1953 med visen ”Lille Lise let-på-tråd”. 
 
Paul Hagen
Foto: Scanpix

Paul Hagen

 
I 1972 fik han fast job ved Det Kongelige Teater og gjorde især lykke i forskellige Holberg-stykker frem til 1987, hvor han sagde op og blev freelance-skuespiller. 
Paul Hagen var dog som bekendt ikke kun at finde på teater og TV, men også i en lang række film – faktisk tegner han sig for mere end 100 biroller, og alene i 1960’erne indspillede han ifølge ”Danske Filmskuespillere” af Morten Piil omkring 40 film. 

 

Poul Hagen var gift tre gange

Desuden formåede han  at være gift tre gange. 
Ifølge danskefilm.dk giftede han sig første gang som 25-årig i 1945 med Asta Esper Andersen. De fik i 1948 sønnen Esper Hagen og blev skilt i 1955. I 1960 giftede han sig med Gurli Flindt og fik samme år datteren Susanne. I slutningen af 1970’erne fandt han så sammen med Alice Martens, som han blev gift med i 1983. 
 
Ud over skuespillet havde Paul Hagen en passion for sejlads og båden Adria:
– Interessen opstod under optagelserne til ”Flådens friske fyre” (fra 1965, red.). Optagelserne fandt sted i Isefjorden og varede i seks uger. Vi opholdt os meget på en lejet fiskekutter, og da vejret var fantastisk, bestilte jeg Adria hos en finsk bådebygger, fortalte en 64-årig Paul Hagen til BILLED-BLADET i 1984. 
 
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET

Et stille farvel til Paul Hagen

I samme interview fortalte han, at han følte sig heldig med helbredet:
– I de 40 år, jeg har været skuespiller, har jeg kun sendt afbud fire gange. Men jeg slider ikke så meget i det mere. Kun én ting ad gangen. Og jeg spiller slet ikke om sommeren. Så sejler vi i vores dejlige båd. Helst i skærgården og på de svenske søer – masser af frisk luft og lyse nætter.
Desværre var der en grænse for det gode helbred. Han fik senere problemer med hørelsen og Alzheimers. 
Siden 1992 havde han og Alice boet i et idyllisk landhus ved Langø på Lolland, og året før sin død flyttede Paul Hagen på plejehjem. Til sidst fik Paul Hagen vand i lungerne og døde den 19. maj 2003 på Nakskov Sygehus, 83 år gammel. 
– Paul ønskede sig en stille og privat begravelse, og det fik han. Vi var syv, som kendte hinanden. Vi fik et glas champagne og stillede et på kisten til Paul. Var der noget, han kunne helt lige til det sidste, så var det at nyde de små ting. En mad med friskpillede rejer og et glas hvidvin i haven var stadig det bedste, han vidste, fortalte Alice Hagen til BILLED-BLADET i 2003.   
 
 
Få BILLED-BLADET hjem til digSe alle vores tilbud her!

Få BILLED-BLADET hjem til dig
Se alle vores tilbud her!

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden