Peter Aalbæk:
Peter Aalbæk: Jeg skyldte millioner væk

Peter Aalbæk

Peter Aalbæk

Foto: Krestine Havemann
Zentropa-direktør Peter Aalbæk gik konkurs med sit første filmselskab og levede i 12 år for et beløb svarende til kontanthjælp.

Zentropa-direktør Peter Aalbæk er kendt som lidt en forretningsmæssig gambler. Han tør tage en chance, også selv om han en gang kom grueligt galt afsted, skriver Mediawatch.

I sine yngre år stiftede Peter Aalbæk Fortuna Film, som lavede et par film, der floppede fælt. Resultatet var en kæmpegæld, og mens Peter Aalbæk betalte de private kreditorer ud, lod han gælden til det offentlige stå.

- Jeg skyldte et par millioner væk i skat og moms og hang på den selv, fordi det var et enkeltmandsfirma. Det tog mig 12 år at betale af. I den tid kunne jeg kun beholde et beløb af min indkomst, der svarer til kontanthjælp. Du bliver sat under administration, fortæller Peter Aalbæk til Mediawatch.

Sendte lagkager til skattevæsnet

Han lægger ikke skjul på sin frustration over det offentliges nidkærhed, men tro mod sin natur sendte han en kasse lagkager til Told og Skat i Køge, da han endelig havde betalt gælden af. "Tak for kredit", stod der på glasuren.

Efterfølgende fik han en afsmag for kreditter, som betød, at Zentropa klarede sig uden en kassekredit i de første år. Først da Zentropa havde vokset sig stor, og man ikke længere selv kunne klare finansieringen af filmene, fik han igen en kassekredit.  

- Prestigetabet ved konkursen har aldrig genereret mig. Det skræmte mig heller ikke fra at være selvstændig. Enten er man bidt af bakterien, eller også er man ikke. Og enten tør man, eller også tør man ikke. Men jeg blev nok mere liberalist. Jeg oplevede, at jeg fik heftige repressalier af det offentlige, men var jeg gået ned som lønmodtager, ville der være et beredskab til at hjælpe en videre. Sådan en ung førstegangs-fallent burde nogen hjælpe på benene igen, som samfundet gør med alle mulige andre, de snubler, mener Peter Aalbæk.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden