27. okt. 2015
Af John Lautrup

Poul Bundgaard: Mindedag for en stor skuespiller

Poul Bundgaard
Poul Bundgaard, Morten Grunwald og Ove Sprogøe på pressemødet i 1998, da indspilningen af "Olsen-Bandens sidste stik" blev annonceret. Bundgaard døde under optagelserne.
Foto: AOP
Poul Bundgaard blev født for 93 år siden. Han døde midt under den sidste udflugt med vennerne i Olsen-Banden.

Poul Bundgaard ville tirsdag kunne have fejret sin 93 års fødselsdag. Men så langt nåede den folkekære skuespiller desværre ikke. Han døde i 1998 midt under optagelserne til "Olsen-bandens sidste stik".

75 år gammel blev han, og dermed kom han aldrig til at opleve det, der under alle omstændigheder skulle have været den absolut sidste Olsen-banden-film.

Tommy Kenter måtte overtage rollen, der havde befæstet og udbygget Poul Bundgaards status som en af landets populæreste skuespillere. Nemlig den evigt nervøse Kjeld, der aldrig er helt tryg ved Egon Olsens geniale kupplaner, og som lever fladmast under tøflen i ægteskabet med det storblomstrede og skingre pragteksemplar af en kvinde, Yvonne.

Poul Bundgaard Giro 413-favorit

Men Poul Bundgaard kunne så meget andet end give den som skvattet sidekick. Især synge.

På TV fik han i 1961 sit gennembrud som Farinelli i operetten af samme navn, og han indspillede over 150 grammofonplader. Han var i årevis blandt topfavoritterne i ønskeprogrammet Giro 413 med sange som "Tak er kun et fattigt ord", "Bordets glæder" og "Sangen har vinger".

Som skuespiller medvirkede han i over 100 film og fik en Bodil for sit spil i både "Slå først Frede" og "Hærværk".

https://imgix.billedbladet.dk/poul450.jpg
Foto: All Over Press

Han var ufattelig produktiv og mestrede både det seriøse og såkaldt lette.

Ikke desto mindre led han hele livet af præstationsangst og sceneskræk, og derfor blev det aldrig til de helt store partier, da han i årrække var ansat som operasanger på Det Kongelige Teater.

Han stod for sidste gang på en scene i 1980, og derefter koncentrerede han sig om film- og TV-roller, hvor nervebelastningen ikke er så stor.

Poul Bundgaard var gift to gange. Han fik 25 år i samlivet med sin sidste kone, kongelig solodanserinde Kirsten Bundgaard.

Læs mere om: