6. jun. 2013
Af af Femina, Aller Media

Søren Kragh-Jacobsen: Uskylden er længere væk

Søren Kragh-Jacobsen
Søren Kragh-Jacobsen
Foto: Lars H. Laursen
Siden Søren Kragh-Jacobsen bragede igennem med ’Mona’-sangen for snart 40 år siden, er der sket noget med ungdommen. Uskylden er – om ikke forsvundet – så i hvert fald lidt længere væk, mener den berømte filminstruktør og musiker.

Da Søren Kragh-Jacobsen skrev hittet ’Kender du det’ – også kendt som ’Mona’-sangen var vi mange, der syntes, han beskrev den første uskyldige forelskelse helt rigtigt.

Han skrev sangen i 1975, og selv om den stadig lever i bedste velgående, er der sket meget siden dengang, fortæller instruktøren i et interview med FEMINA. Han synes, ungdommen i dag, skal navigere i en helt anden og mere kompleks verden, end da han skrev sangen for snart 40 år siden.

- Jeg synes, uskylden er noget længere væk. Jeg tror, at unge i dag er ... ikke mindre uskyldige, men at de har sådan et enormt minefelt at operere i, i forhold til hvad vi havde. Jeg kører meget i tog om vinteren, og jeg kan meget ofte sidde i en kupé, hvor alle folk er forsvundet ind i cyberspace med et lille smil. Og de er connectede til utallige platforme. Det må da være dybt forvirrende. Og man skal ikke snige sig ind at se ting. I dag kan du jo se alt. Og det MÅ gøre et eller andet ved uskylden. Ikke fordi jeg ikke tror, den ikke kommer igen på et eller andet tidspunkt. Så bliver den fundet i en anden form ...

En eksplosion af støj

De var også forvirrede i Sørens ungdom – men i et meget mindre univers. Som han påpeger, havde de kun én fjernsynskanal at forholde sig til dengang.

- Tempoet har forandret sig, og så den dér eksplosion på så få år af ... må jeg kalde det støj?, siger Søren Kragh-Jacobsen.

Hvad så med dig selv – hvordan har du forandret dig siden dengang?

– Altså, jeg vil henholde mig til, at inden i bliver du ikke meget ældre end 30. Det er ikke noget, jeg har fundet på. Min far sagde det på sit yderste, og et eller andet sted grinede jeg lidt ad ham – men han havde jo fuldstændigt ret, når han sagde, at det kun er maskinen, der bliver slidt, og du får lidt mere erfaring ... Du mister lidt af din spontanitet. Jeg kan ikke skrive en sang, som jeg kunne dengang. Jeg kan skrive noget andet, men ... Og jeg kan heller ikke multitaske på samme måde, som jeg kunne i gamle dage. Så på den måde kan man mærke, alderen, ik’ ..., siger han til FEMINA.

Læs mere om: