9. nov. 2016
Af Helle Skram de Fries

TILLYKKE: Bille August fylder 68 år

Bille August
Bille August
Foto: Hanne Juul
Den succesfulde filminstruktør og manuskriptforfatter Bille August har 68 års fødselsdag den 9. november.

Den Oscar- og Gyldne Palme-vindende filminstruktør Bille August startede sin karriere som fotograf.

Han fik dog sit store gennembrud som instruktør og manuskriptforfatter i 1978 med drama-filmen “Honning Måne”, og i dag er han en anerkendt instruktør både herhjemme og i udlandet, især i Hollywood.

Senere i karrieren har Bille August blandt andet lavet filmene “Busters Verden” i 1984, “Åndernes Hus” i 1993, “Frøken Smillas Fornemelse For Sne” i 1997, “Marie Krøyer” i 2012 og senest filmen “Stille Hjerte” i 2014.

Masser af priser til Bille August

“Stille Hjerte” fik i 2015 hele fire Bodil-priser: for bedste danske film, for bedste kvindelige hovedrolle (Danica Curcic), for bedste mandlige birolle (Pilou Asbæk), og for bedste manuskript (Chistian Torpe).

Hele to gange har Bille August vundet De Gyldne Palmer ved filmfestivalen i Cannes for filmene “Pelle Erobreren” i 1987 og for “Den Gode Vilje” i 1991. For ”Pelle Erobreren” har Bille August også vundet både en Oscar og en Golden Globe.

En forfører

Den 24. august 2000 udgav forlaget Lindhart og Ringhof biografien ”En forførers bekendelser” om Bille August. Bogen er skrevet af Helle Retbøll og består af interviews med Bille August selv og hans nærmeste. De fortæller om Bille August’ arbejde med film og om den forfører, han også er.

Ud over at have karrieren at se til, har Bille August også otte børn. Han har fire børn fra to tidligere forhold og tre fra sit nuværende ægteskab med skuespiller Sara-Marie Maltha på 44, som han har dannet par med i 13 år.

De er sammen forældre til Bille Augusts tre yngste børn: Amaryllis, 13, Albert, 11, og Aya Anemone, 3.

https://imgix.billedbladet.dk/bb-22226_0.jpg
Foto: Krestine Havemann

Bille August er ridder af Dannebrog og sidder også i BILLED_BLADETs TV-Guldkomite, hvor der hvert år bliver uddelt en pris for bedste tv-dokumentar.

BILLED-BLADET ønsker tillykke med dagen.

Læs mere om: