30. apr. 2016
Af John Lautrup

TILLYKKE: Lars von Trier fylder 60 år

Lars von Trier
Lars von Trier
Foto: Birger Storm
Lars von Trier kan fejre rund fødselsdag i bevidstheden om, at han har skabt filmhistorie

Lars von Trier, dansk films geniale enfant terrible, er ved at blive ældre. Han fylder 60 år i dag og har dermed forlængst forladt de oprørske unges rækker. Men oprørsk er han stadigvæk.

Mors Dag: Glæd din mor i 6 eller 12 uger og få 2 biografbilletter

Han har med sine film sprængt alle konventioner og skabt kunst, der vækker beundring i hele verden. Langt fra alle er dog fans af hans emnevalg og fortællestil, men de fleste kan være enige om, at han har sat sig uudslettelige spor i filmhistorien. Ikke bare den danske.

Blev bandlyst

Undervejs har han provokeret borgermusikken voldsomt. Værst under filmfestivalen i Cannes i 2011, da han under pressemødet for sin film "Melancholia" rodede sig ud i nogle sætninger, der kunne tolkes som beundring for Hitler. Han blev bandlyst fra videre deltagelse og var i nogle år persona non grata på Cannes-festivalen, der ellers mere end nogen anden har markedsført og fremmet hans ry ude i den store verden. Mange af hans film, ofte med store Hollywood-stjerner på rollelisten, har været med i konkurrencen, og i 2000 vandt han endelig den "Gyldne Palme" for "Dancer in the Dark", hvis hovedrolleindehaver, Bjørk, også blev kåret som bedste kvindelige skuespiller.

Blev skilt igen

Lars von Triers fobier, angstneuroser og misbrugsproblemer er velbeskrevne, i høj grad af ham selv, og er en del af hans image. I de senere år har han været langt nede, men er angiveligt på vej med en ny film.

Sidste år blev han skilt fra Bente Frøge efter 18-års ægteskab. Sammen har de to sønner, og fra sit første ægteskab med kollegaen, Cæcilia Holbek Trier, har han to døtre.

Læs mere om: