2. mar. 2017
Af John Lautrup

TILLYKKE: Søren Kragh-Jacobsen fylder 70 år

Søren Kragh-Jacobsen
Søren Kragh-Jacobsen
Foto: Hanne Juul
Søren Kragh-Jacobsens fine blik for børn og unge indledte en smuk filmkarriere.

Søren Kragh-Jacobsen har med dagens runde fødselsdag nået en alder, hvor han skal kigge langt tilbage for at få øje på de teenageår, han besang så smukt i 70'erne.

Først med den længselsfulde hymne til ung kærlighed "Mona, Mona, Mona ..." fra 1975 og siden med filmen "Vil du se min smukke navle?" fra 1978. Søren Kragh-Jacobsen ramte med både sangen og filmen lige ind i hjertekulen på den skrøbelige tilstand hos teenagere, der tager de første favntag med kærligheden.

Nu er filminstruktøren og trubaduren så blevet 70 år og kan glæde sig over en smuk karriere, der har indbragt ham masser af hæder. Herunder tre Bodil'er og en Robert. Han har i den grad været med til farve tidsbillederne med film som "Gummi Tarzan", "Skyggen af Emma", "Drengene fra Sankt Petri" og ikke mindst dogmefilmen "Mifunes sidste sang", som vandt sølvbjørnen ved filmfestivallen i Berlin i 1999 og gav ham et internationalt gennembrud.

Har også instrueret TV-serier

På TV har Søren Kragh-Jacobsen blandt meget andet instrueret afsnit af serierne "Ørnen", "Livvagterne" og "Borgen". Derudover har han skrevet tekst og musik til masser af børneudsendelser. Blandt andet er han ophavsmand til mange af de rablesange som Jess Ingerslev og Tom McEwan i sin tid underholdt børnene med, for eksempel "Fy, fy, skamme".

Søren Kragh-Jacobsen har siden 1986 været gift med jurist Cæcilie Nordgreen, og han er far til de voksne sønner, Andreas og Gustav.

Stort tillykke.

Læs mere om: