26. dec. 2023
Af Christinna Braun

Virkelighedens kvinder fra Hvidstengruppen: Det skete der med dem efter krigen

Fotomontage. Pressebillede fra filmen "Hvidstengruppen ll: De efterladte" og privatfoto af Tulle, Gudrun, Bitten, Ritha og Gerda Fiil. 
Fotomontage. Pressebillede fra filmen "Hvidstengruppen ll: De efterladte" og privatfoto af Tulle, Gudrun, Bitten, Ritha og Gerda Fiil.
Foto: Peter Sørensen og Privat
De virkelige kvinder fra Hvidstengruppen kæmpede en brav kamp både før, under og efter krigen.

Filmen ”Hvidstengruppen ll: De efterladte” skildrer den gruvækkende historie om Fiil-familiens kvinder i 2. verdenskrigs sidste år.

Tre af familiens mænd var blevet henrettet i 1944, fordi de var en del af modstandsgruppen Hvidstengruppen.

Gulle Fiil var kun to år, da tragedien skete. BILLED-BLADET har mødt Gulle Fiil Paetch, datter af Kirstine ”Tulle” Fiil, til en snak om, hvad der skete med Hvidstengruppens kvinder efter krigen.

Kirstine ”Tulle” Fiil

1918-1983

- Resten af livet havde hun det dårligt ved alle mærkedage og højtider. Hun var ved de lejligheder fuldstændig ødelagt fortæller Gulle om sin mor, Tulle Fiil.

- Når jeg nu ser filmen, så er der ikke noget at sige til, at hun har haft traumer. Det, hun har oplevet, har jo været helt vildt. Men man tiede det jo ihjel.

Tulle Fiil blev i 1939 gift med Peder Bergenhammen Sørensen, og de fik sammen Gulle i 1942. Peder blev henrettet sammen med resten af Hvidstengruppen den 29. juni 1944.

Tulle mødte under sit fangenskab i Tyskland den danske kz-fange og militærmand Olaf Møller. De blev gift i 1946. Det er ham, Gulle hele livet har betragtet som sin far.

Parret boede i et nabohus til Hvidsten Kro, hvor Tulle hjalp sin mor med at passe kroen. Hun fik yderligere en datter med sin nye mand, Olaf, men datteren døde, inden hun blev et år, af en hjernesvulst i 1947.

Tulle og Olaf nåede også at bo i både Oksbøl og Holstebro, inden Olaf gik på pension, og de flyttede tilbage til nabohuset i Hvidsten Kro.

- Inden da havde hun i lange stræk haft et godt liv, fortæller Gulle Fiil Paetch om sin mor og tilføjer, at forældrene fik ”for meget tid til at tænke”, og at moren Tulle begyndte at få det rigtig dårligt.

- De sidste år var ikke så sjove. De fik jo et alkoholmisbrug, både min far og min mor, og efterhånden som vi har snakket med andre, der var med i modstandskampen, ja, så er det jo den samme historie, de har haft alle sammen.

Se hvordan Hvidsten Kros-kvinder så ud i virkeligheden i galleriet nederst i artiklen.

Gerda Fiil

1927-1994

- Vi syntes jo, at Gerda tilsyneladende kom lettere om ved det end min mor. Men hendes søn har sagt, at også for hende sluttede 2. verdenskrig først, da hun døde. Så hun har heller ikke haft det let, fortæller Gulle Fiil Paetch om sin moster.

- Vi mærkede ikke noget på hende, udover at hun til alle mærkedage og højtider kom hjem i sort. Altid.

Gerda Fiil blev gift med arkitekten Svend Jessen og flyttede til Snejbjerg ved Herning og senere til Holstebro, hvor Svend havde eget arkitektfirma. De fik to adoptivbørn, en dreng og en pige. Parret nåede også at forpagte cafeteriet på Tjele Gods, inden de flyttede hjem til Hvidsten.

Moren Gudrun var blevet ældre og havde svært ved at få Hvidsten Kro til at køre rundt, og derfor købte Gerda og Svend et hus, der hører til kroen, så Gudrun kunne få råd til vedligeholdelse.

Gulle Fiil Paetch fortæller, at mosteren Gerda også fik et alkoholproblem.

- Som hendes søn har fortalt, bar hun på sine oplevelser til sin dødsdag, fortæller Gulle.

Bitten Fiil

1930-1988

Bitten Fiil var den yngste af Fiil-søstrene. Hun blev konfirmeret bare 14 dage, efter hendes far, bror, to søstre og svoger blev taget af tyskerne.

- Det må jo have være voldsomt, siger Gulle eftertænksomt. Mange år efter går det op for familien, hvor voldsomt det havde været.

- Til Bittens begravelse kunne vi høre, at hun også havde haft nogle traumer, som vi ikke kendte til. Der blev sagt, at hun havde haft store problemer. Det tror pokker, når man som 14-årig mister sin far og sin bror og sin svoger. Som de andre fik hun et alkoholproblem, og det var faktisk det, hun døde af. Det var jo i kraft af, at man ikke havde noget psykologhjælp. Der måtte jo ikke tales om det, siger Gulle.

Gulle fortæller, at mosteren Bitten var meget ombejlet. Hun havde to-tre bejlere, inden hun giftede sig med militærmanden Christian Hildebrandt, som gjorde tjeneste ved det jydske dragonregiment.

Kort tid efter brylluppet flyttede de først til Humlebæk og siden Snekkersten i Nordsjælland. Parret fik to drenge.

Se hvordan Hvidsten Kros-kvinder så ud i virkeligheden i galleriet nederst i artiklen.

Ritha Fiil

1922-2005

Ritha Fiil var også en af Fiil-døtrene, men hun optræder ikke i filmene om Hvidstengruppen, hvilket niecen Gulle er ked af.

Ritha blev i 1943 gift med sømanden Otto Albertsen og bosatte sig i Helsingør, hvor han arbejdede som lods.

- Men hun og Otto kom straks hjem og hjalp til på kroen, efter hendes far, bror og svoger blev henrettet af tyskerne, og hendes to søstre blev sendt i fængsel, fortæller Gulle.

Otto sagde jobbet i Helsingør op, og han passede i stedet det landbrug, som hørte til kroen, og som Niels Fiil havde passet, indtil han blev henrettet med resten af gruppen. Ritha hjalp Gudrun med kroen.

Ritha og Otto fik en søn.

- Hun havde også et alkoholproblem, men stoppede de da de fik et barnebarn. Hun stoppede fuldstændig. Ritha var mere robust end de andre og tilsyneladende knap så hårdt ramt. Hun var mere nøgtern. Mere realistisk, siger Gulle.

Gudrun Fiil

1890-1972

Gudrun Fiil, der var gift med Hvidstengruppens leder, Marius, kæmpede en brav kamp og stoppede aldrig med at arbejde, efter en stor del af familien var blevet henrettet i 1944.

- Sorgen skulle arbejdes væk… Og det gjorde min bedstemor også. Virkelig. Hun har selvfølgelig også haft svære tider, men hun lod sig ikke mærke med det, fortæller Gulle.

- Jeg betragter hende på en måde som min mor. Hun var her jo altid, og jeg er vokset op her og har været midtpunktet. Jeg var med til det hele sammen med min bedstemor. Udflugter, familiekomsammener, alt. Jeg har ikke lidt nogen nød overhovedet. Tværtimod. Det var et lyst hjem med sang og latter og gæster.

Gudrun undgik – modsat sine døtre – at dulme sorgen og smerten med alkohol.

Hun drev kroen helt frem til sin død i 1972, men også for hende gjaldt tavshedens lov. Hun talte aldrig om, hvad der var sket.

Se hvordan Hvidsten Kros-kvinder så ud i virkeligheden i galleriet nederst i artiklen.

Gulle Fiil Paetch

1942-

Gulle Fiil mener selv, hun bærer bedstemor Gudruns positive sind, og fordi hun kun var to år, da rædslerne skete, bærer hun ikke traumatiske minder.

- Jeg har haft et godt liv. Jeg har ikke noget at klage over overhovedet, smiler Gulle.

Hun voksede op på kroen og kom siden på både husholdningsskole og i lære på Hotel Randers. Siden arbejdede Gulle på flere hoteller både i udlandet og i Danmark, men da hendes forlovede, Carl Paetch, pludselig fik tilbudt en stilling som direktør for det dengang nybyggede Hotel Hanstholm, slog de til.

De blev gift i 1964 og boede i Hanstholm i otte år, indtil bedstemoren Gudrun døde i 1972. Her forpagtede de kroen, og i 1999 blev det deres søn Søren der overtog og stadig driver den i dag.

Gulle og Carl har sammen fået fire børn. Ét af dem, Anders, blev født den 29. juni 1966.

Årstallet var naturligvis anderledes, men datoen var den samme som de skrækkelige henrettelser, familiens mænd blev udsat for i 1944.

- Dét tilgav min mor ham aldrig. At han er født den dag, de blev skudt. Vi havde det da dårligt med, at hun havde det sådan. Men der var ikke noget at gøre. Min bedstemor sagde til gengæld, at det var tegn på, at livet skal gå videre, siger Gulle Fiil Paetch.

Se hvordan Hvidsten Kros-kvinder så ud i virkeligheden i galleriet herunder.

GALLERI: Sådan så kvinderne fra Hvidsten Kro ud i virkeligheden (Privat og PR)

Læs mere om: