22. maj. 2008
Af af Signe Ravn

Henning Jensen: Jeg er først og fremmest skuespiller

?Det er så stor en pris, at jeg slet ikke tør tænke på, hvordan jeg skal bruge den endnu. Indtil videre ryger den bare ind på en konto. Solbjørg og jeg har et sted nede ved Zanbibar, der ligger en times flyvning væk fra Nairobi. Så måske skal vi ned og ge
?Det er så stor en pris, at jeg slet ikke tør tænke på, hvordan jeg skal bruge den endnu. Indtil videre ryger den bare ind på en konto. Solbjørg og jeg har et sted nede ved Zanbibar, der ligger en times flyvning væk fra Nairobi. Så måske skal vi ned og gense det,? fortalte en glad Henning Jensen til BILLEDBLADET.dk efter overrækkelsen af Lauritzen Prisen 2008.
Foto: JL Fonden
Henning Jensen taler med BILLEDBLADET.dk om privat og personlig succes, og om at kæmpe så indædt for at udbrede kendskabet til depression, at skuespilleren Henning Jensen næsten drukner i det.

"Jamen, jeg vil nærmest sige, at min hjerne stod stille, for jeg blev så glad så glad," fortæller Henning Jensen om sin umiddelbare reaktion, da han fik at vide, at det var ham, der skulle modtage årets Lauritzen-pris på 100.000 kroner. Uddelingen er netop overstået, og BILLEDBLADET.dk har hevet Henning Jensen hen i et stille hjørne af Skuespilhuset.

Du har fået masser af anerkendelse og ros i dag - hvad er det bedste kompliment, som du har fået privat?

"Det har jeg jo fået af Solbjørg, idet hun stadig efter 22 års forløb siger, at hun er glad for, at hun rev byttemærket af mig, da hun så mig første gang."

Du spiller ofte magtmennesker. Hvad er det med dig og de roller?

"Det bliver sjovere og sjovere at spille den slags roller. Jeg er begyndt at spille sådan en masse faderfigurer. Komplicerede fædre, der har et rigtigt dårligt forhold til deres sønner. Også nu i Ordet har min rolle et rigtigt dårligt forhold til sine sønner. Han vil have meget mere ud af dem, end de kan honorere. Det begynder at blive dybt interessant for mig at spille de roller," fortæller Henning Jensen og uddyber:

Forstår sig selv gennem sine roller

"For jeg forstår mere af mit eget forhold til mine børn, hvordan de har haft det. Ikke fordi, at jeg er et specielt dumt svin. Det er slet ikke det, men der et eller andet med fædre og deres børn, vi vil for meget med dem," funderer han og fortsætter:

"Grunden til, at fædre bliver så vrede på deres afkom, det er den afmagt, de føler, når børnene alligevel ikke bliver, som de havde tænkt sig."

Hvornår føler du selv afmagt?

"Åh, jeg har bestemt selv følt en afmagt, så stor, at jeg næsten ikke havde magt til at leve. Så jo, jeg kender godt afmagt. Den yderste grænse."

I 2001 besluttede Henning Jensen at stå offentligt frem og fortælle om sin kamp mod depressioner og sygdommen generelt. Det var hans reaktion på en sundhedsrapport fra verdenssundhedsorganisationen WHO, der slog fast, at depression var den fjerdestørste sygdom i verden.

Gør som Michael J. Fox

"Dér bestemte jeg mig til, at jeg ville prøve at gøre det, som Michael J. Fox fra Blomsterbørns børn havde gjort," forklarer Henning Jensen med henvisning til den amerikanske skuespillers kamp for at udbrede kendskabet til sygdommen Parkinson.

Henning Jensen ville afmystificere sygdommen depression i medierne: "Jeg er først og fremmest skuespiller og almindeligt menneske, og så har jeg nogle erfaringer på det punkt, som jeg ville dele, for at andre ramte ikke skulle føle sig alene," siger han og understreger, at depression er en sygdom, der kan kureres.

Men i dag vil Henning Jensen gerne lukke det kapitel af sit liv. Interessen for hans privatperson har langt oversteget den oprigtige interesse i sygdommen. Og det er ærgerligt, synes han.

"Der er stadig et marked, der mangler oplysning, men det kan ikke nytte noget, at jeg er den skuespiller, der drukner i at have haft en depression. For det har jeg jo ikke hver anden dag."

Passer bedre på sig selv

Og det skyldes primært, at Henning Jensen har lært at passe bedre på sig selv. Ikke mindst i sit arbejdsliv. Selv mener han, at han de sidste 10 år, hvor han har vundet to Reumert-priser, har fået det bedre og bedre som skuespiller, og en stor del af den udvikling tilskriver han instruktøren Lars Norén.

De to arbejdede sammen i 1997 på forestillingen Personkreds 3, og her fik Henning Jensen åbnet op for helt nye sider af sig selv, som han brugt lige siden. De roller, som Henning Jensen efterfølgende har spillet, har simpelthen fået en større ægthed, konstaterer han.

"Denne ægthed er også noget, der slider, må jeg sige. Når jeg spiller Ordet, så gør jeg det jo med hele mig. Jeg synes, at man skal investere sig selv fuldt ud som skuespiller, det skal være et spørgsmål om liv eller død, når man går på scenen. Ellers har man ingen glæde af det, og så snyder man publikum. Men det er jo også noget, som kan slide op."

Slapper af med konen

Hvad gør du så i de situationer?

"Så tager jeg op i mit sommerhus med Solbjørg og bliver der rigtig længe. Jeg har heldigvis en chef (Det Kongelige Teaters chef Michael Christiansen red.) herinde, der har stor forståelse for, når jeg ikke har kunnet mere."

"Men jeg føler mig mere og mere konsolideret i de nye roller, og så vidt jeg kan se på fremtidens planer, holder det ikke op," siger Henning Jensen og fortæller, at han i den kommende sæson igen skal arbejde med instruktøren Katrine Wiedemann. Og så vender han igen tilbage til Lars Norén, der pillede unoderne ud af den dygtige skuespiller:

"Mødet med ham har betydet utrolige ting for mig, det har det virkelig. En helt ny ro og fokusering og afståen. Han skrællede os ned. Jeg sagde helt hysterisk til ham en dag: 'Jamen, for helvede Lars! Nu står jeg jo bare ret op og ned med armene ned langs siderne og siger replikker. Jeg foretager mig jo intet!'

'Nej, just præcis. Det er bra.'"

Og det er det.

Læs mere om: