Jim Lyngvild afslører: Derfor bliver nyt projekt ikke til noget

Jim Lyngvilds udstilling på Museum Jorn er blevet udskudt.
Det er svært at planlægge noget som helst i 2020.
Netop det har Jim Lyngvild mærket på egen krop. Fredag den 4. december skulle en udstilling af en nyfortolkning af krybbespillet fra hans hånd være åbnet for offentligheden på Museum Jorn.
Men udstillingen er blevet udskudt til 2021 på grund af de nyeste restriktioner i forbindelse med coronapandemien.
Positivt at udskyde
Men hos Jim Lyngvild er der ikke meget negativitet at ane, han er nemlig ikke lige til at vælte af pinden.
- Det er jo corona, der gør det. Det er positivt, at det bliver udsat. Det er simpelthen, fordi museet har oplevet en så stor forhåndsinteresse, at de ikke tør at gennemføre udstilingen, fordi de var bange for, at det ville vælte ind med mennesker, siger Jim Lyngvild til BILLED-BLADET.
Det harmonerer ikke særlig godt med restriktionerne i forbindelse med coronapandemien, men det var også et spørgsmål om, at museets gæster ikke skulle få en ærgerlig oplevelse.
Jim Lyngvild forklarer, at Museum Jorn ikke var interesseret i, at ventetiden skulle blive for lang for de mange interesserede gæster, da det kun er tilladt at lukke et mindre antal ind ad gangen.
Et tveægget sværd
For at blive i termer, som passer umådeligt godt til Jim Lyngvilds livsstil, så ser han udskydelsen som et tveægget sværd.
- Det er jo positivt, at folk interesserer sig for det, jeg laver. Tænk at blive ramt af så meget succes, at man er nødt til at udskyde en udstilling. Der er jo forretninger, der går konkurs. Så det kan vi vist ikke klynke over, siger den altid optimistiske Jim Lyngvild.
Den 16. december skal Jim Lyngvild fortælle om krybbespillet ved et arrangement, der blev udsolgt på en time.
Få rabat på BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan
Heldigvis kan Jim Lyngvild indtil videre også se frem til 2021, hvor det er planen, at Museum Jorn gennemfører udstillingen.
I julen 2021 vil det altså være muligt at opleve Jim Lyngvilds life-size krybbespil om juleevangeliet i en opdateret version på Museum Jorn.


Byggeriet af vikingeborgen Ravnsborg på Fyn gav Jim Lyngvil mange kvaler til at begynde med.
– Men nu er jeg glad for, at jeg gjorde det, for det har givet mig rigtig mange gode oplevelser.


Ravnsborg ligger på Sydfyn og er lukket for offentligheden på nær et par gange om året, hvor Jim og hans mand holder bazar på gårdspladsen.


I køkkenet bliver der kokkereret grøntsager og meget lidt kød – på trods af at Jim netop har udgivet en vikingekogebog fyldt med kødopskrifter til at lave over bål.


– 27. december 2017 holdt jeg fødselsdag herhjemme for en masse fine mennesker, og jeg syntes ikke, jeg havde pænt nok bestik og service, så dagen efter begyndte jeg at samle på mågestellet og sølvbestik. Mågestellet er noget af det fineste art nouveau-stel, vi har i Danmark, fortæller Jim, der nu har et stort vitrineskab fyldt til randen med mågestellet.




Gildesalen er en af stolthederne i borgen. Her er plads til, at Jim og Morten kan holde fest eller leje lokalet ud. Lamperne i loftet har tidligere været juleudsmykning i Illum.




– Alle drømmer om at bygge deres eget hus – om det er en hule, man bygger som barn eller en vikingeborg, siger han. – Jeg stod med hammeren selv, for bygmesteren endte med at stikke af med alle pengene. Jeg fandt en 28-årig tømrer, og så boede vi i en skurvogn på gårdspladsen og byggede 11 timer om dagen. Det tog et år med planering og fundament og så et år at bygge det hele. Så stod der en vikingeborg! På trods af blod, sved og tårer – og en kæmpe bunke penge brugt – har Jim aldrig fortrudt, at han byggede Ravnsborg.






Det er nok ingen overraskelse, at Jim ikke er så god til at slappe af. Når han endelig gør, foregår det her på sofaen med et kostumedrama på tv.




Morten har arbejdet i Jims firma i to år og sørger for, at tingene kører. Han holder styr på kalenderen, pakker bøger og ordner regnskaber. Der er ingen, der styrer deres tid ud over dem selv, og det trives de med.
– Jeg kunne ikke lave alle de ting, jeg gør, hvis jeg ikke havde Morten til at sende fakturaer ud og til at pakke ting, siger Jim. Morten har det seneste stykke tid pakket rigtig mange bøger i borgens gildesal, der altså også bruges som arbejdsplads.




Jim styrer selv, hvornår han står op – ofte klokken fem. Han har intet vækkeur, der ringer, men så kan han komme i gang med dagen. Og lige få et par timer for sig selv, inden Morten står op et par timer senere. Det bliver aldrig til en almindelig arbejdsdag. Jim kører gerne på indtil klokken 23 om aftenen og har altid hovedet fuld af kreative idéer.










Jims to Grand Danois-hunde Balder og Eik løber frit rundt på den store grund, der hører til borgen, når de ikke har travlt med at blive nusset.


Jim har også bygget en hellig hal, gudehovet. Det kan man se i “Far til fire og vikingerne”, der har premiere i efterårsferien.




I Jims gudehov står Odins trone, Lidskjalv. Navnet på tronen står i runer over ryglænet. Jim står med en såkaldt Carnyx – et blæseinstrument fra jernalderen.






Til dronning Margrethes 80-års fødselsdag skabte Jim en buste af hende, som han forærede hende i fødselsdagsgave. I stuen står en miniatureudgave af dronningen dækket af havplanter.


Jims to Grand Danois-hunde Balder og Eik løber frit rundt på den store grund, der hører til borgen, når de ikke har travlt med at blive nusset.




Morten har aldrig haft behov for at stille op i medierne, og derfor ses parret sjældent sammen til offentlige begivenheder.


Ravnsborg ligger ved Korinth på Fyn.




Loftet på Ravnsborg er fuld af giner, som Jim bruger til sine mange fantasifulde kreationer.


Jim har en kæmpemæssig samling af sko – en del har stadig mærket på.




Jim er asatroende og tror, at der findes noget større end ham selv.
– Der var noget, der hviskede mig i øret, at jeg skulle bygge dette. For det kom som en mærkelig idé. Ghita (Nørby, red.) kalder det et livskryds, når man møder et kryds i livet, hvor man ved, at man står over for noget, der kommer til at ændre en. Det vidste jeg, da jeg byggede Ravnsborg. Jeg vidste bare ikke hvordan ...


Ravnsborg ligger øde ude på landet omgivet af skøn natur.














Ravnsborg er bygget helt efter de gamle foreskrifter for vikingebyggeri. Derfor finder man heller ikke et eneste søm i huset. Alt er lavet af træ.




– Nu har jeg råbt i 10 år og været skabagtig, og nu vil jeg gerne vise, at jeg kan en masse kreative ting. Jeg går ikke ud og låner smykker. Jeg sidder med min limpistol. Det er billige ting, der bliver limet sammen og ligner en million.


En vildsvineopsats er ikke bare en vildsvineopsats på Ravnsborg. Alt får lige et personligt “Jim Lyngvild-touch”.







