Onsdag, 25. september 2013 — af af Louise Aarkrog, Psykologi, Aller Media

Joan Ørting: Jeg fortryder intet!

Joan Ørting
Joan Ørting
Foto: AOP
I oktober måned er Joan Ørting vært på den såkaldte ’Kærligheds-konference’, som finder sted på Christianshavn i København. Her går man i dybden med kærligheden – både den til dig selv og til andre. Men hvem er kvinden bag de mange gode råd til os alle sammen? Få svaret her.

Hvor og hvornår har du været lykkeligst?

- Jeg er lykkelig hver dag i øjeblikke. Jeg er meget lykkelig, når vi har eksaminer på mine sexolog- og parterapeutuddannelser. Når jeg mærker mine elever, og når jeg indlever mig i dem. Jeg fører dem fra A til B, og når de når til B, så bliver jeg så rørt. Det er jo lidt premieren. Jeg er jo tidligere teaterinstruktør, og der er premieren jo det største. Mine følelser gør mig også lykkelig. Jo mere jeg mærker, jo lykkeligere er jeg. Jeg mærker, ergo er jeg i live. Jo mere vi mærker, jo mere ved vi, jo mere kender vi os selv, jo mere kender vi andre. Jeg kan godt lide at åbne mit hjerte og blive rørt.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hvad har været din største skuffelse?

- Skuffelse er jo en barnlig følelse. Jeg vælger helt bevidst ikke at bruge følelsen skuffelse. Det rigtige sker altid. Kunsten er at acceptere virkeligheden som den er. Og at se de muligheder i den virkelighed, der er. Så hvis det pludselig skifter, så handler det om at følge med og forstå, hvad meningen er med netop det.

Hvad er det bedste råd, du har fået?

- Det må være: 'Så slap dog af, kælling!', som er det daglige råd, vi kvinder får fra mændene. Og de har ret. Kvinder siger altid: ’Kom nu i gang’ til mænd, og i virkeligheden skulle vi tage at lytte til mændene her. Slap af, nyd livet, det er det bedste råd, man kan give videre.

Er der noget, du har fortrudt?

- Nej, det er der ikke, for jeg har fået et smukt liv. Jeg kunne have fortrudt meget. For eksempel skulle jeg måske ikke have giftet mig med en fyr på Sri Lanka for mange år siden. Jeg har oplevet mange ubehagelige ting, men det er jo dem, som har ført til dybde og indsigt, og at jeg i dag er terapeut. Guldet findes i kriserne. Det er ikke farligt at komme i en krise, tværtimod – der kommer mere lys bagefter, man bliver klogere, og har fået nye indsigter.

Hvis du kunne ændre en ting ved dig selv?

- Jeg ville godt slippe for de fysiske skavanker, som følger med alderen. Jeg er lige blevet 53 og kunne virkelig godt tænke mig at blive ved med at fylde år, uden det går ud over kroppen, og her tænker jeg absolut ikke på det skønhedsmæssige, det betyder ikke noget for mig. Men jeg synes, det er ærgerligt, at kroppen bliver slidt, gid den ikke gjorde det.«

Hvad er det mest besynderlige, en mand har sagt til dig?

- En mand sagde engang til mig, mens vi var i seng sammen: 'Du tænder mig sgu’ ikke seksuelt’, hvilket jeg syntes var meget besynderligt midt i akten. Ud over det, hører jeg rigtig mange grimme ting fra folk, jeg ikke kender. Og så er der de klassiske to spørgsmål, som jeg altid får: 'Hvordan kan du være sexolog, når du ikke sover i samme seng som din mand?' Tænk, at folk ikke har fantasi til at forestille sig, at man kan dyrke sex andre steder end i sengen! Og 'Hvordan kan du elske, når du ikke selv har fået børn?’ Til det siger jeg, at det er netop det, jeg kan. Når jeg ikke selv har børn, er jeg ikke farvet af, hvad jeg selv synes og føler. Du kan kun elske dine børn – jeg kan elske alle børn.

Hvad er nøglen til at holde sig ung?

- Jeg er ikke interesseret i at holde mig ung. Jeg vil meget gerne bevare min energi, humor, varme, glæde og mine følelser. Men jeg er ikke ungdoms- og skønhedsfikseret. Jeg var 25 år, første gang jeg havde mascara og bh på. Jeg synes, det er mere interessant at acceptere den, man er. Behøver jeg at blive dømt på, om jeg er smuk eller grim? Hvorfor skal vi altid dømme? Vi skifter jo udseende hele tiden – og det kan jeg godt lide. Jeg er ikke interesseret i det glatte ansigt, men mere i, hvor meget jeg kan mærke sammen med det pågældende menneske, og om vi kan kommunikere og inspirere hinanden.

Hvad er nøglen til at være lykkelig?

- At elske sig selv som man er. Også de dage, hvor man har lavet fejl, ikke er i kridthuset, har et nul på kontoen, og man ser herrens ud. Og når man ikke har overholdt de aftaler, man havde med sig selv. Hver gang jeg har lavet en fejl, så siger jeg: 'Jeg elsker dig alligevel, Joan’ Hvis man ikke dømmer sig selv og kun fylder livet med gode tanker, så er man lykkelig.

Hvad ser du i spejlet søndag morgen?

- Jeg bruger faktisk utrolig meget tid på, at se på mig selv i spejlet. Jeg har for nylig været på et kursus hos Louise Hay, som er 84 år. Og hun lærte mig at se mig selv dybt i øjnene, og kigge ind efter det indre barn, der ikke har fået nok opmærksomhed. Når jeg har fået kontakt til det indre barn, siger jeg: ’Jeg elsker dig virkelig højt.’ Når jeg får fred og elsker mig selv, så kan jeg også elske andre. Alle mennesker skulle hver dag bruge to minutter på at have kontakt med sig selv.

Hvad har livet lært dig om kærlighed?

- Som barn lærte jeg at få betinget kærlighed af min far. En kærlighed som var kendetegnet ved: ’Jeg kan lide dig, men...’ eller: ’Jeg kan lide dig, hvis...’ Hos min mormor oplevede jeg ubetinget kærlighed. Min mormor er virkelig den, der har lært mig om kærlighed. Hun har aldrig dømt mig, men altid accepteret mig fuldt ud som den Joan, jeg nu engang er. Jeg har altid været god til at finde partnere, som netop havde den ubetingede kærlighed til mig. Jeg er dog ikke ubetinget i min egen kærlighed endnu, på grund af min far. Men jeg vil ende her på jorden som en, der kan elske ubetinget. Og jeg er hjulpet godt på vej, da jeg har en mand, som virkelig elsker mig, helt ubetinget.

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden