10. dec. 2012
Af af John Lautrup

Joan Ørtings triste juleminde

Joan Ørting
Joan Ørting
Foto: Lars H. Laursen
Julen har en bitter bismag for sexologen Joan Ørting. For 32 år siden blev hendes mor syg juleaften og døde kort efter kun 44 år gammel.

Julen er ikke noget særligt for Joan Ørting og slet ikke juleaften, som hun forbinder med et trist minde.

- Min mor blev syg en juleaften. Hun nåede lige at lave julemaden færdig, så blev hun dårlig og måtte på hospitalet, og hun kom aldrig derfra igen. Hun døde 10. januar 1981. Hun blev kun 44 år. Jeg var 20 dengang, fortæller hun til ugebladet Søndag.

Selv uden tabet af sin mor tror Joan Ørting ikke, at juleaften ville være noget særligt for hende.

- Jeg elsker tiden op imod jul, mens selve juleaften ikke er årets store dag for mig. Jeg har jo ikke børn, og jeg tror bare, at julen er anderledes for os uden børn, siger Joan Ørting, der er gift med historiefortælleren Carsten Islington.

De oplevede deres mest dramatiske jul sammen i Goa i Indien i 2004, da tsunamien ramte Sydøstasien.

- Den ramte også Goa, ikke så voldsomt, men nok til, at vi og andre dér måtte løbe for vores liv. Det skete først på aftenen, hvor vi skulle ud at spise. Jeg ville lige prøve en kjole i en lille butik på vejen. Og da jeg stod dér, kom Carsten ind, og i det samme styrtede ekspedienterne ud af døren. Da kunne vi se, at folk væltede op nede fra stranden, og alle råbte: "Løb, løb!" Og så løb vi, som vi aldrig havde løbet før. Uden at ane, hvad vi løb væk fra - det var meget dramatisk, fortæller hun.

Læs mere om: