18. okt. 2012
Af af Malan Joensen

Læs Lone Hertz' stærke tanker om selvmord

Lone Hertz
Lone Hertz
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET
I en ny bog fortæller skuespillerinden Lone Hertz om sit forhold til selvmord og dødshjælp

Lone Hertz har i en ny samtalebog "Det mangfoldige liv" løftet sløret for, hvordan hun gerne vil dø, så hun undgår et eventuelt langt behandlingsforløb i hendes sidste tid. Det skriver avisen BT.

- Hvis det gælder mig selv, og der ikke er noget alternativ, vil jeg bede mine børn om at lægge en pude over hovedet på mig. Det virker bedre og hurtigere end lægens overdosis af morfin. Ja, hellere det end både hospital og hospice, fortæller Lone Hertz i bogen.

Det er dog ikke ensbetydende med, at den 73-årige skuespiller går ind for en lovliggørelse af dødshjælpen - hun ønsker, at man selv kan få indflydelse på sin død, og hun har en klar holdning til dødsfald ved morfinoverdosis:

- At dø er et mellemværende mellem Gud og den enkelte. Selvmord er for mig løsningen. Eller selvmord ved den nære stedfortræder. Al anden form for dødshjælp tager jeg afstand fra. Også lægernes skjulte dødshjælp, hvor man pumpes med en overdosis af morfin og bevidstløshed. Den metode er på det nærmeste uofficielt lovliggjort, paradoksalt nok, mener skuespilleren.

Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig?
Klik her og læs hvordan
Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig? Klik her og læs hvordan

Lone Hertz kommer i bogen også ind på, at det er en beslutning, der kræver mod:

- Hvis man vil dø, så finder de fleste en udvej. Sovepiller eller en plasticpose over hovedet, sværere er det ikke. Men man skal selvfølgelig have modet. Har man ikke det, så må man på den ene eller anden måde give sine nærmeste en fuldmagt til at lægge en pude over ansigtet, fortæller hun.

I bogen "Det mangfoldige liv", der er skrevet af Lotte Kirkeby Hansen, diskuterer Lone Hertz blandt andet død og alder med direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup.
Bogen udkom i starten af oktober på Kristeligt Dagblads Forlag.

Læs mere om: