Lørdag, 16. marts 2013 - af af SØNDAG, Aller Media

Lisbeth Zornig: I dag holder jeg af min mor

Lisbeth Zornig
Lisbeth Zornig.
Foto: AOP
Lisbeth Zornig er kendt for sin bog og dokumentar om moren og stedfarens årelange alkoholmisbrug og seksuelle overgreb. I dag har hun opnået en forståelse for sin mor.

Lisbeth Zornig har i mange år været formand for Børnerådet, men danskerne lærte hende rigtig at kende, da hun udgav bogen ’'Zornig – vrede er mit mellemnavn’, hvor Lisbeth Zornig ærligt fortalte om sin barndom, der var præget af et voldsomt alkoholmisbrug og en lang række seksuelle overgreb.

I kølvandet på bogen var hun desuden hovedperson i dokumentaren ’En barndom i helvede’, hvor Lisbeth Zornig opsøger og konfronterer blandt andet sin mor og morens daværende kæreste. Her blev hun og hendes oplevelser centrum for en heftig debat herhjemme.

- Mit forhold til min mor har været en kamp for mig hele livet. I dag føler jeg ansvar og omsorg for hende. Holder af hende. For jeg har forstået hende... hele processen med bogen og filmen har været med til at give mig den forståelse, siger forfatter Lisbeth Zornig Andersen til SØNDAG.

Forståelse er ikke det samme som tilgivelse

Men selv om Lisbeth Zornig har opnået en forståelse, så betyder det ikke at hun har tilgivet, at moren blot så bort fra de ting der fyldte store dele af Lisbeth Zornigs barndom.

– Selv om jeg har forstået, har jeg ikke tilgivet på den måde, at man slår en streg over det hele. Men jeg er ikke vred på min mor længere. Har det mere sådan: ’Åh nej, hvordan mon hun har det?’. Fortiden er ikke så smertefuld nu. Jeg er godt igennem, siger hun og fortsætter:

– At slutte fred og vende det svære til glæde handler ofte om at erkende, så man kan forandre. I relation til min mor har jeg været nødt til at forholde mig til alt det, jeg ikke har brudt mig om ved og i mit forhold til hende. Det tror jeg faktisk er godt for alle kvinder at gøre, siger hun.

LÆS OGSÅ: Få svaret på, hvordan Lisbeth Zornigs mor reagerede, da hun så den hudløst ærlige dokumentar og læste selvbiografien. Læs mere på soendag.dk

LÆS OGSÅ: Lotte Heise er flyttet ind sammen med sin syge mor for at passe hende. Det er bøvlet, siger hun. Hvorfor? Få svaret på soendag.dk

 

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden